Kindlustusseltsid kahekordistasid kasumeid

Kristiina Randmaa 11. august 2004, 00:00

Kuuest kahjukindlustusseltsist neli teenis selle aasta esimesel poolel võrreldes eelmise aasta sama ajaga topeltkasumi, ainsana jäi kahjumisse Nordicum Kindlustus. Samas kasvasid kogu turu kindlustusmaksed 18%, muutes seltside tulemused kadestusväärselt rentaabliks.

Suurima turuosaga If Kindlustuse juhi Olavi Laido sõnul ei pruugi praegused võimsad kasuminumbrid olla püsivad, sest kindlustusturg on Euroopa Liiduga ühinemise tõttu suures muutuses. Tema hinnangul aasta teisel poolel liikluskindlustuse kahjusus tõenäoliselt kasvab ja see hakkab kärpima turu kasumlikkust. ?Kahjude kasv tuleb järgi,? ütles Laido. ?Vaatasime teiste riikide statistikat ja liikluskindlustuse kahjud olid suuremad.?

If Kindlustus oli selle aasta esimesel poolel ainus selts, mis suutis suurendada oma turuosa. Kui 2003. aastal samal ajal hõlmas If 37 protsenti turust, siis nüüd on selts edu 4 protsendipunkti võrra kasvatanud.

Konkurentide ütlust mööda on If Kindlustuse turuosa kasvu taga möödunud aastal uksed sulgenud Zürich Eesti Kindlustuse portfell, mille If suures osas üle võttis.

?Ifi tulemused on tõesti head,? kommenteeris ERGO Kindlustuse juht Olga Reznik. Ta loobus analüüsimast konkurendi edu. ERGO ei saavutanud esimesel poolaastal loodetud 15protsendilist kasvu, kuid loodab selle saada aasta lõpuks. Rezniku sõnul ei ole ERGO jaoks turuosa agressiivne kasvatamine strateegiline eesmärk.

Samuti kinnitab aasta esimesel poolel 11% maksete mahtu kasvatanud Inges Kindlustuse juht Voldemar Vaino, et nemad pole portfelli järsust kasvatamisest huvitatud, sest sellega kaasneks kohe kahjususe suurenemine, kvaliteedi langus ja inimeste koolitamine.

Vaino sõnul vaadatakse maailmas enam kui 15protsendilisele kasvule viltu. ?Samas kui Ifil on selline strateegia, siis see ei ole ohtlik,? nentis Vaino.

Salva Kindlustuse kindlustusdirektori Urmas Kivirüüdi sõnul ei pruugi esimese poolaasta planeeritust tagasihoidlikum kahjusus teisel poolaastal jätkuda. Kahjukindlustusturu aasta kasvuks ennustas ta 16?18 protsenti.

Salva möödunud poolaasta hindas Kivirüüt edukaks, selle tagasid mõõdukas müügimahtude suurendamine ja efektiivsuse parandamine. Teiselt poolaastalt loodab Kivirüüt Salva jätkamist turust kiirema kasvutempoga.

Olavi Laido oli võrreldes kolleegiga julgem, prognoosides turu 20protsendilist kasvu. See peaks tema hinnangul samas tempos jätkuma veel mitu aastat.

?On veel nii palju inimesi, kes pole kindlustatud,? ütles Laido.

Möödunud aastal kasvas kahjukindlustusturg kokku 19%.

Nordicum Kindlustusest ei õnnestunud kommentaari saada, sest ainsana meediaga suhtlev kindlustusdirektor Ilona Kuber oli puhkusel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:38

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing