Sakult võib oodata häid tulemusi

Raivo Sormunen 16. august 2004, 00:00

Möödunud neljapäeval teatas Eesti Õlletootjate Liit, et aasta esimesel poolel kasvas Eesti õlleturu maht võrreldes 2003. aastaga ligi 18% ja ulatus 52,5 miljoni liitrini. Teises kvartalis kasvas õlleturu maht samuti 18% ning oli 32,8 miljonit liitrit.

Kuna Saku Õlletehase turuosa püsis kohalikul õlleturul teises kvartalis stabiilselt 42%l saab öelda, et firma sai kiirest kasvust osa. Turuosa stabiliseerumine on ettevõtte jaoks positiivne märk, liiatigi kui see on aastaid kahanenud. 2001. aasta alguse 50%st turuosast oli möödunud aasta teisel poolel järel 41,7%.

Kui esimeses kvartalis kasvas Saku õllede müük koduturul umbes 12%, siis teises kvartalis, mis on õlletootjate jaoks üks tähtsamaid kvartaleid, juba 15%.

Mahtude kasvu taga on ühelt poolt odava plastmasspudeliõlle pealetung, teisalt võib olla selle taga ka 1. mail saabunud Euroopa Liit, mis lubab alkoholi üle piiri kergemini ja suuremas koguses viia.

Kuna 2003. aasta majandusaruandes lubas ettevõtte agressiivsemalt laiendada oma tulubaasi ka teiste jookide tootmise osas tuleb hakata lisaks õllemüügile jälgima ühe tugevamini ka gin long drinki, siidri, limonaadi ja kalja müüki. Kui möödunud aasta esimeses kvartalis andis õlle müük 86% firma käibest, siis selle aasta esimeses kvartalis vaid 82%.

Samas mõjub Saku Õlletehase teise kvartali puhaskasumile dividendide pealt tasumisele kuuluv tulumaks (möödunud aastal maksis Saku dividendide pealt tulumaksu ära juba esimeses kvartalis, mistõttu Saku teise kvartali puhaskasum pole möödunud aastaga võrreldav).

Saku tulemusi võiks kaasa aidata ka ekspordi kasv. 2003. aastal eksportis Saku Õlletehas 12,7% toodetud jookidest. Sel aastal peaks eksporti toetama Sinebrychoff mis alustas Soomes alates maist Saku Originaali turustamist ning Carlsbergi purgiõllede ekspordi alustamine Lätti ja Leetu.

Tallinna börsil oli reedel ülimalt tehinguvaene ja igav päev, mistõttu aktsiate liikumised jäid marginaalseteks. Silmapaistavamaks tegijaks võiski pidada Saku Õlletehast, mis tõusis pärast kuut tehingut 102,33 kroonini ehk 1,4%.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing