ATKO Grupp: Bussijuhtide palgatõus jäi pool aastat hiljaks

23. august 2004, 11:05

ATKO Grupi juhi sõnul on bussijuhtide palgatõus ametiühingu kollektiivlepingu täitmine enam kui pool aastat hiljem.

Bussijuhtide äsjane palgatõus mõnedes transpordiettevõtetes on ATKO Grupi hinnangul Autoettevõtjate liidu ja Transporditöötajate ametiühingu kollektiivlepingu üle poole aasta hiljaks jäänud täitmine, teatas ettevõte.

ATKO Grupi nõukogu esimehe Arvo Sarapuu selgitusel sõlmisid ettevõtjad ametiühinguga mullu kolmandat korda kollektiivleppe, mis hakkas kehtima 1.jaanuarist ja kehtib aasta lõpuni, mil see üle vaadetakse ja taas uuendatakse. Leppe kohaselt kohustuvad ettevõtted kõrgeima kvalifikatsiooniga bussijuhtidele tagama vähemalt 18-kroonise tunnipalga.

Sarapuu rõhutas, et kokkuleppe sätestab miinimumpalga, mis kuu töötunde arvesse võttes tagab 3060 kroonise palga. Ajakirjanduses toodud andmete põhjal võib arvutada, et näiteks MRP Liinides oli enne palgatõusu palk alla miinimumi.

Bussijuhid on kõrgemat palka nõudnud streigi ähvardusel Tallinnas 2001. ja Tartus 2002.aastal.

Sarapuu kinnitusel oli bussijuhtide tunnipalk ATKO Gruppi kuuluvas ASis Harjumaa Liinid hetkel, mil ATKO Grupp eelmisel kevadel ostis 66 protsenti bussiettevõtte aktsiatest, 19 krooni. ?Sellele vaatamata mõistsime, et ametiühinguga kokku lepitust veid kõrgem palk ei motiveeri bussijuhtide piisavalt ja tõstsime palku 80 protsenti ehk 30 kroonini tunnist,? lausus nõukogu esimees.

Tänavu juuliks on Harjumaa Liinide bussijuhi keskmine tunnitasu 35 krooni. Tänu kõrgemale palgale on ettevõttes tõusnud teeninduse tase ning ettevõte on saanud paremini töötajaid valida.

AS Harjumaa Liinid kuulub transpordikontserni ATKO Grupp, mis teenindab bussiliine lisaks Harjumaale veel Raplamaal, Ida-Virumaal, Lääne-Virumaal, Järvamaal, Jõgevamaal, ja Valgas. Lisaks tegeleb grupp turismireiside korraldamisega. ATKO Grupp annab tööd 483 inimesele ja grupi ettevõtted teenindavad reisijaid 186 bussiga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing