Viina Liidu ettepaneku arvestamine tooks 590 miljonit krooni aastas

ÄP 25. august 2004, 00:00

Kange alkoholi tootjaid ühendava Viina Liidu ettepanek tõsta kange alkoholi aktsiisi viie protsendi võrra ning kahekordistada õlle ja siidri aktsiisimäära, suurendaks järgmisel aastal alkoholiaktsiisi laekumist enam kui 590 miljoni krooni võrra.

Viina Liit saatis 16. augustil rahandusminister Taavi Veskimägile kirja, milles tegi ettepaneku tõsta kange alkoholi aktsiisi viie protsendi võrra, s.o 152 kroonini ning kahekordistada õlle ja siidri aktsiis. Kangel alkoholi praegune aktsiisimäär on 145 ning õllel ja siidril 55 krooni.

Viina Liidu arvutuste kohaselt suureneks selle ettepaneku arvestamisel alkoholiaktsiisi laekumine järgmisel aastal vähemalt 590 miljoni krooni võrra.

Kuna õlleturg ei ole tundlik salaalkoholi suhtes, siis õlle aktsiisi tõstmine ei too tootjatele müügimahtudes kaasa märkimisväärset tagasilööki. Viina Liit oli arvutustes siiski pessimistlik ja arvestas, et õlleturu praegune kiire kasv peatub ja jääb 2003. aasta tasemele või isegi pisut alla selle. Sel juhul suureneb õlle aktsiisi laekumine eelmise aastaga võrreldes 280 miljoni krooni võrra.

Kange alkoholi aktsiisi tõstmine viie protsendi võrra ei too samuti kaasa müügilangust ning riik võib arvestada nn 1. mai efekti, s.o turismikaubandusega kaasneva lisaraha säilimist, mis toob kaasa vähemalt 30protsendilise lisalaekumise eelarvesse. Näiteks alkoholiaktsiisi laekumine käesoleva aasta juulis ületas turismikaubanduse mõju tõttu eelmise aasta sama perioodi 40 protsendi võrra.

Prognoosides kange alkoholi aktsiisilaekumise suurenemist eelmise aastaga võrreldes tänavu 30 protsenti, suureneb Viina Liidu hinnangul tulu eelarvesse 307 miljoni krooni võrra.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:40

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing