Ülo Toomsalu • 31. august 2004 kell 6:03

PM: Eesti naisteni jõuavad lähiajal aborditabletid

Mitmetes Euroopa riikides juba 1990ndate lõpust kasutusel olevad nn aborditabletid jõuavad peatselt ka Eestisse.

Tartu Ülikooli kliinikumi naistearsti Pille Soplepmanni sõnul võimaldab Euroopas praktiseeritav medikamentoosne abort katkestada kuni 49-päevast rasedust, kirjutab Postimees.

«Patsiendile tehakse esmalt analüüsid, seejärel manustatakse esimene tablett, mis katkestab uuringute järgi raseduse kahel kuni viiel protsendil patsientidest, reeglina aga tuleb 48 tunni pärast võtta järgmine ravim, mis katkestab raseduse 3-6 tunni jooksul, ning kahe nädala pärast tuleb käia järelkontrollis,» kirjeldas Soplepmann meditsiinilise abordi käiku.

Arsti sõnul näitab teiste riikide kogemus, et järelpuhastust, mis tähendab, et ravim ei avaldanud soovitud mõju, vajab vaid paar protsenti patsientidest.

Eestis seisab meditsiiniliste abortide alustamine ühe preparaadi, mifepristooni taga. Ravimiamet registreeris miferistooni sisaldava Mifegyne 2003. aastal, ent läbirääkimised ravimi maaletooja ja haigekassaga hinnapoliitika üle seisavad Eesti Naistearstide Seltsi (ENS) presidendi ja Tartu Ülikooli naistekliiniku juhataja Helle Karro sõnul veel ees. «See on lähiaja küsimus, aga millal täpselt tulemused selguvad, ei saa veel öelda,» lausus ta.

Naistearst Andrei Sõritsa tähendas, et kui ühiskond suhtub aborti normaalselt, on ka võimalikult tänapäevased meetodid õigustatud ja vajalikud. «Ühiskonna esimene asi on õpetada noori soovimatust rasedusest hoiduma, kui see aga siiski juhtus, tuleb valida meetmed, mis on organismile vähem traumaatilised,» märkis ta.

Hetkel kuum