D?ässisügis toob üllatusprojekte

Madli-Liis Parts 03. september 2004, 00:00

Eesti Jazziliidu juhi, kitarrist Jaak Sooääre sõnul on kavas Vanalinna Stuudio väikses saalis käima lükata d?ässiklubi, mis esialgu koguneks reedeti. Esimene kontsert on plaanitud 15. oktoobriks. Tartus ja Haapsalus d?ässielu korraldav Sirje Ginter lubab elavat muusikat vähemalt kahel korral nädalas Tartus Illegaardis, mis tegutseb d?ässiklubina juba 1993. aastast. Illegaardi d?ässinäo kujundavad noored ärksad muusikatudengid. Von Krahli baari plaanivad d?ässitudengid improvisatsioonilisi pühapäevaõhtuid Sunday Jazzi nime all.

Uut head muusikat on oodata ka kogenumatelt interpreetidelt. Helin-Mari Arderi kontsertide pealkirjad ?Araabia helid? ja ?Minu Brasiilia? räägivad enda eest. Eesti erinevais paigus saab osa ka Weekend Guitar Trio, Sofia Rubina, Tõnu Raadiku, Jaak Sooääre, Sven Kullerkupu, Oleg Pissarenko jt muusikast. Raevangla fotokeldris avatakse 15. septembril Kaupo Kikkase fotonäitus ?All That Jazz?. Näituse ajal esineb seal noori innukaid d?ässimuusikuid ühendav 4Tune Quartet.

Järgnevate kuude kõrghetki kujundavad kolm rahvusvahelist mõõtu festivali. Jazzkaare korraldatav Hollandi festival toob juba septembri keskel Vanalinna Stuudiosse neli gruppi, kelle meloodiate-rütmide pärusmaa ulatub traditsioonilisest kammerlikust d?ässist tantsuliste klubibiitideni. Novembri lõpp ja detsember on Jõulujazzi päralt. Peaesineja on vokaalgrupp M-Pact USAst. Põneva ühiskavaga ?Vivaldi ba-Rockib? üllatavad vanamuusik Andres Mustonen ja Tanel Rubeni kvintett.

Eesti Kontserdi tiiva all jätkab mainstream?i suunitlusega D?ässivikerkaar, mis jõuab nii Tallinna, Tartu kui ka Pärnusse. Peaesineja dr Lonnie Smith on tõeline legend, hammond-oreli guru, kes kuulub juba aastakümneid oma kategoorias tipptegijate hulka. Teine suuresineja, vokaalgrupp Man Sound põimib rahvamuusikat d?ässilikesse seadetesse.

D?ässifännid saavad tänavu tähistada suurejooneliselt rahvusvahelist muusikapäeva nii Tallinnas kui ka Tartus. 1. oktoobril avab Tallinnas uksed Rock Café, kus õhtu täheks Eestis varemgi esinenud NoJazz Prantsusmaalt. Tartu Illegaardis esineb tol päeval Trio Chroch Taanist.

Helen Sildna BDGst lubab põnevaid kontserte sarjas Jazz?n Motion. Seeria tegeleb d?ässi äärealadega, moodsa ja noore muusikaga, mis segab d?ässitraditsioone klubirütmide, elektroonika, sämplimise, plaadikeerutamise ja paljude tänapäevaste nüanssidega. ?Esinejaid valides otsin pigem stiilide purustajaid kui traditsioonilist d?ässi,? räägib Sildna. ?Novembris-detsembris on plaanis koostöös Briti Nõukoguga tuua Tallinna üks intrigeeriv ning erinevatel festivalidel üle maailma furoori tekitanud projekt. See ühendab elektroonilised rütmid ning 20-liikmelise orkestri. Plaanid on ka oktoobriks.?

Maailmamuusika magusaid noppeid Eestisse vahendav TJ Events toob novembri alul Tallinna sarmika fado-tähe Mariza Portugalist. Novembrisse jääb ka sensuaalse tangolauljatari Sandra Luna kontsert.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:26

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing