Nokia suutis turuosa hoida

Alvar Jõgeva 03. september 2004, 00:00

Gartneri aruanne näitas, et maailma suurima mobiiltelefonide tootja Nokia turuosa kasvas kvartali lõikes, kuid mullusega võrreldes jäi firma selgelt kaotajaks. Nokia turuosa oli teises kvartalis 29,7%, suurenedes võrreldes esimese kvartaliga 0,8 protsendipunkti võrra. Kuid aasta tagasi oli turuosa 35,6%, mis näitab Nokia allajäämist konkurentidele.

Kvartaalset turuosa suurenemist seostatakse hinnaalandustega, mille on põhjustanud tihe konkurents. Kuigi mobiiltelefone müüakse rohkem, on keskmine müügihind langenud, mis mõjub negatiivselt marginaalidele. Kokku müüdi teises kvartalis 156,4 miljonit mobiiltelefoni, müük kasvas 35%. Käesoleva aasta mobiiltelefonide müügi ennustuse tõstis Gartner 650 miljoni ühikuni, varasem prognoos oli 620 miljonit.

Ise jätkan Nokia aktsiate hoidmist. Kolmanda kvartali majandustulemus jääb ilmselt nõrgaks, kuid olulised on just neljanda kvartali prognoosid. Nokia neljanda kvartali müük on olnud väga tugev, ulatudes ligi kolmandikuni aastasest käibest. Kuigi lühiajaliselt võib aktsia langeda, usun Nokiasse just pikaajaliselt. Firma alustalad (bilanss ja rahavoog) on tugevad, mis lubab raskustest üle saada.

Euroopa aktsiaturgudel tõusid naftatootjate aktsiad, kuna investeerimispank CSFB oli tööstusharu suhtes positiivselt meelestatud.

Naftatööstuse aktsiad said tuge, kui kolmapäeval tõusis New Yorgi kaubabörsil musta kulla hind 4,5%. Samuti tõstis CSFB tööstusharu soovitust ja kergitas nafta hinna prognoosi. Tõusjate hulgas oli Euroopa suurim naftatootja BP, mille aktsia hind kerkis pool protsenti. Sama sektori esindajatest olid Shelli ja Totali aktsiad tõusnud samuti 0,5%.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing