Konkurents või kokkulepped bensiiniturul

ÄP 07. september 2004, 00:00

Bensiiniturg, kus domineerivad Lääne päritolu kontsernid, on sattunud riigi konkurentsiameti uuriva pilgu alla, kirjutas Äripäev viis aastat tagasi. Lisaks kahtlustele hinnakokkuleppe osas teeb riigiametit murelikuks kavandatav turuliidrite liitumine ning võimalik konkurentsi vähenemine. Kütusemüüjad on bensiini hinna muutumist põhjendanud analoogse arenguga maailmaturul või dollari kursi muutusega. Nii tõusis bensiini 95E hind üle-eelmisel kolmapäeval Eestis esmakordselt üle 8 krooni. Seekord selgitus vett ei pidanud, sest bensiini hind liikus samal ajal Rotterdamis hoopis allapoole. Vastuolu märkas ka riigi konkurentsiamet, kes nõudis Statoililt, Nestelt ning Shellilt andmeid firmade kasumi, hinna- ja ostupoliitika ning kasumimarginaalide kohta.

Hetkeseis: Bensiini hinna kõigutamised on ka hiljem konkurentsiameti tähelepanu pälvinud, kuid kokkuleppeid pole amet tõestada suutnud. Praegused hinnakõikumised siinsel turul annavad rohkem märku konkurentsi tihenemisest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:42
    Otsi:

    Ava täpsem otsing