Eestit ootab suhkruvarumise eest trahv 800 mln krooni

20. september 2004, 16:58

Põllumajandusminister Ester Tuiksoo ütles täna riigikogus arupärimisele vastates, et Eesti võib saada nn suhkrutrahvi ca 800 miljonit krooni.

Põllumajandusminister teatas, et ajavahemikul 1. mai 2003 kuni 30. aprill 2004 imporditi Eestisse vabasse ringlusse 160 000 tonni suhkrut. Ülalnimetatud perioodil imporditud suhkru kogus ületas 2,3 korda kolme eelmise aasta keskmist impordimahtu. Suhkru puhul esitas põllumajandusministeerium nõutud andmed Euroopa Komisjonile 31. juuliks 2004.

31. oktoobriks peab Euroopa Komisjon tegema otsuse suhkru üleliigse laovaru suuruse kohta, mille uued liikmesriigid peavad aasta jooksul turult kõrvaldama. Turult kõrvaldamise all peetakse silmas, kas väljavedu kolmandatesse riikidesse ilma eksporditoetuseta või ümbertöötlemist kütteaineks või loomasöödaks. Kui seda ei ole suudetud teha, rakendub trahv, mis võib olla kuni 9 krooni kilogrammi kohta. On suur oht, et Euroopa Komisjon käsitleb üleliigse laovaruna kogu tavapärasest suuremat importi. ?Sel juhul on summa orienteeruvalt 800 miljonit krooni,? ütles Tuiksoo.

Põllumajandusministri sõnul peab Eesti ka teiste põllumajandustoodete osas esitama andmed laovarude kohta 31. oktoobriks. Kuna andmed tuleb esitada alles oktoobri lõpuks, pole praegu võimalik öelda, kui suured on võimalikud üleliigsed laovarud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing