Ülo Toomsalu • 20. september 2004 kell 6:09

PM: Turbapõud toob kaevandajatele töötuse

Vihmane suvi on lubanud Tartumaa turbakaevandajail võtta soodest ja rabadest üles plaanitust tublisti vähem turvast.

ASi Elva EPT tegevjuht Mait Märtin ütles, et ettevõttel õnnestus suvega Rannu vallast Sangla soost kaevandada ligi 90 000 kuupmeetrit ehk ligikaudu 20 000 tonni kasvuturvast. See on umbes 60 protsenti kevadel kavandatust, kirjutab Postimees.

«On tõsine oht, et peame hakkama inimesi veebruaris-märtsis sundpuhkusele saatma,» nentis Märtin. «Koondamisi küll praegu plaanis pole.»

Elva EPTs on 40 alalist töökohta. Märtini rehkendusel kujuneb algava majandusaasta (Elva EPT arvestab majandusaastat oktoobrist oktoobrini) käibeks umbes 15 miljonit krooni. Loodetavat kasumit ei soostunud Märtin avaldama.

Luunja vallas Laukasoos nii kasvu- kui kütteturvast kaevandav OÜ Lauka Turvas täidab tänavu plaanist vaid ligikaudu kolmandiku, müües Eestis ja välismaal ca 35 000 kuupmeetrit ehk ligi 9000 tonni turvast.

Hollandi firmale Nevema BV kuuluva Lauka Turba tegevdirektor Uno Alop sedastas, et kuna liigmärja pealiskihiga turbamaardlas ei jätku töölistele küllaldaselt tegevust, on töönädalad juba praegu neljapäevased.

Viieteistkümnest suvel palgal olnud töölisest oli reedeks koondatud kolm ning lähiajal kaob ilmselt veel üks töökoht, lisas Lauka Turba juhatuse liige Üllar Püvi. Tema sõnul kujuneb osaühingu aastakäibeks umbes miljon krooni ja kahjumiks alla poole miljoni.

Tartumaa suurim turbakaevandaja, Puhja vallas tegutsev 113 töötajaga Sangla Turvas kogus tänavu 63 000 tonni turvast.

Firma juhataja Erni Käosega Tartu Postimehel kõnelda ei õnnestunud. Sangla Turba sekretär-personalijuht Kaja Raitar teadis põgusalt nentida, et aasta oli kehv, kuid ei osanud öelda käibe- ega kasuminumbreid. Raitari kinnitusel firmal koondamisplaane pole.

Hetkel kuum