Mercki aktsia kukkus 28%

Tõnis Oja 01. oktoober 2004, 00:00

USA suuruselt teise farmaatsiakompanii Merck & Co aktsia hind kukkus eile esimeste kauplemistundidega rohkem kui 28 protsenti, sest kompanii oli sunnitud müügilt ära korjama valuvaigisti Vioxx. Dow Jonesi tööstuskeskmise komponendi turuväärtus langes hoobilt 28 miljardi dollari võrra (356 miljardit krooni) ehk tuulde lendas kolme aasta Eesti sisemajanduse kogutoodang. Selgus, et kompaniile möödunud aastal 2,5 miljardit dollarit käivet genereerinud ravim põhjustab kõrvalmõjuna südamehäireid ja isegi atakke.

Vioxx koos Pfizeri Celebrexiga on uue generatsiooni valuvaigistid, mis peaks maole vähem mõju avaldama. Mercki aktsia sattus juba mõned nädalad tagasi surve alla, kui uuringute tulemusena selgus, et kompanii müügihitist, kolesteroolivastasest ravimist Zocor ei ole abi juhul, kui patsiendil on olnud südameatakk. Ühendriikide suurima ravimitootja Pfizeri aktsia hind kerkis aga 0,76 protsenti, 30,41 dollarini.

Dow Jonesi tööstuskeskmine alustas eile 0,9protsendilise kukkumisega pärast väikest hinnarallit kolmapäeval.

Suuremad tõusjad olid kolmapäeval tehnoloogiasektori ettevõtted, nagu Intel ning Texas Instruments, sest investorid liikusid kuumast energeetikasektoritest uutele jahimaadele. ?Meil on nafta hinnad tipule väga lähedal ning aktsiate hinnad põhjale väga lähedal,? kommenteeris uudisteagentuurile Bloomberg olukorda finantsturgudel investeerimisfirma Shaker Investments fondijuht Rick Campaga. ?Majandus on endiselt tugev ja selle kasv kiireneb 2005. aastal.? Mercki aktsia põrumine Nasdaqile suurt mõju ei avaldanud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:46

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing