Kaubandusdefitsiit langetas dollarit

Alvar Jõgeva 15. oktoober 2004, 00:00

Dollari kurss langes euro ja jeeni suhtes, sest USA kaubandusdefitsiit augustis oli oodatust suurem.

Import ületas eksporti 54 mld dollari ulatuses. Analüütikud ootasid keskmiselt 51,4 mld dollari suurust kaubandusdefitsiiti. Suurem puudujääk tähendab kasvavat vajadust vahetada dollareid teiste valuutade vastu, et maksta impordi eest.

Analüütikute sõnul peaks kaubandusdefitsiit dollari kurssi nõrgestama. Peale kaubandusdefitsiidi näitaja teatavakstegemist tegi dollari kurss euro suhtes läbi kiire languse tasemeni 1,2420. Kella poole viieks dollari kurss mõnevõrra kosus, üks euro maksis 1,2373 dollarit. Jaapani jeen tugevnes dollari vastu kella poole viieks tasemeni 109,52.

Kaubandusdefitsiit võib panna USA keskpanka intresse kergitama, mis mõjuks majanduse arengule negatiivselt. Majanduskasv aga näitab aeglustumise märke, kuna nafta hind püsib jätkuvalt rekordi lähedasel tasemel. Kiire intresside tõus aeglustaks kasvu veelgi.

Dollari langus peaks siiski olema limiteeritud, kuna täna avaldatavad septembrikuu jaemüüginäitajad arvatavasti tõusevad. Jaemüük peaks Bloombergi küsitletud analüütikute sõnul kasvama 0,7 protsendi võrra. See oleks oluline paranemine võrreldes augustis toimunud 0,3 protsendilise langusega.

Tokyo-Mitsubishi panga valuutaanalüütik Osamu Takashima on USA majanduse suhtes optimistlik. ?Kui majandus kasvab kiiresti, suureneb ka kaubandusdefitsiit,? ütles Takashima Bloombergile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:48

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing