Põhjalas meeleolukas päev

Raivo Sormunen 28. oktoober 2004, 00:00

Eile oli Põhjala börsidel enam huvitavaid uudiseid kui ühel tavalisel nädalal kokku. Eesti Telekomi suuromanik TeliaSonera tõusis oma kvartaliraporti peale eile kella viieks õhtul 38,20 Rootsi kroonini (+7,6%) ehk viimase üheksa aasta kõrgeima tasemeni.

Põhjamaade suurima telekomikompanii tegevuskasum enne põhivara kulumit ulatus kolmandas kvartalis 8,21 miljardi Rootsi kroonini, mida oli kümnendiku võrra enam kui analüütikud SME Direkti andmeil keskmiselt prognoosid.

Investoritele meeldis ajaloo tugevaima kvartalitulemuse teinud TeliaSonera otsus osta turult tagasi 10 miljardi Rootsi krooni eest omi aktsiaid, mis tulevikus peaks toetama aktsia hinda. Ettevõtte lubas lisaks tavapärastele dividendidele, mis on suurusjärgus 30?50% aasta puhaskasumist, jagada investorite vahel veel aastail 2005?2007 lisadividende 30 miljardi Rootsi krooni jagu. Küllap näitab see, et ettevõttel on raskusi laienemisega ja seetõttu näeb TeliaSonera parema võimalusena raha investorite vahel vaba raha ära jagada.

Tublisti liikus eile ka Nokia aktsia (1,7%, 11,73 eurot), kuna Strategy Analyticsi andmeil on hakanud maailma suurima mobiiltelefonide tootja turuosa paranema. Kvartaliga tõusis turuanalüüsi firma andmeil ettevõtte turuosa 29 protsendilt 31 protsendini. Tõsi, Nokia ise hindas kvartaliraportis oma turuosa 33 protsendile.

Mobiiltelefonide tootjate mahtude suurenemise tõttu rõõmustas ka telefonidele korpuseid tootev Perlos, mille kvartalikasum kasvas möödunud 2,3 mln eurolt 16,3 miljoni euroni ja mille aktsia tegi eile kella viieks läbi tõusu 4,3%.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:50
    Otsi:

    Ava täpsem otsing