Alvar Jõgeva • 3. november 2004 kell 22:00

Tallinna börsil säras Kalevi aktsia

Kalevi aktsia sattus huviorbiiti tänu fondiemissiooni läbiviimisele, mille investorid rõõmuga vastu võtsid.

Kalev teatas aktsionäride korralise koosoleku kokkukutsumisest 24. novembril. Koosoleku päevakorras on ka fondiemissiooni korraldamine. Iga senise aktsia kohta saab aktsionär kaks aktsiat juurde, mille tulemusena langeb aktsia hind kolm korda. Kokkuvõttes jääb investori portfelli väärtus samaks. Näiteks kui investor omab 100 aktsiat, mis maksavad hetkel 43,8 krooni, siis pärast fondiemissiooni kuulub talle 300 aktsiat, mille väärtus on 14,6 krooni. Seega on mõlemal juhul portfelli väärtus 4380 krooni.

Fondiemissiooni plussiks on likviidsuse paranemine ja tihti tõuseb ka aktsia hind. Ajalooliselt on pärast fondiemissiooni aktsiate hinnad kerkinud 4 protsenti, tegemist on psühholoogilise mõjuga, mille kohaselt meelitab madalam aktsia hind investorit väärtpaberit ostma. Näiteks usuvad investorid, et 10kroonise aktsia kallinemine kümnendiku võrra on tõenäolisem kui 100kroonise väärtpaberi kallinemine 10 krooni võrra.

Viimati korraldas Tallinna börsil fondiemissiooni Hansapank. Balti riikide suurima panga puhul oli fondiemissioon vajalik kõrge aktsia hinna tõttu (üle 400 krooni). Üldiselt väldivad börsiettevõtted olukorda, kus nende aktsia hind on börsil kõige kõrgem. Fondiemissiooni korraldamisega saab seda edukalt vältida.

Kalevi aktsia kallines 4,09 protsenti, 43,81 kroonini. Kalevi aktsiaga kaubeldi üsna aktiivselt. Kokku sooritati üheksa tehingut, mis andsid käibeks 254 000 krooni.

Hansapanga aktsia kerkis 0,38 protsenti, 124,86 kroonini. Käive oli juba mitmendat päeva korralik, ulatudes täna 65,9 mln kroonini. Eesti Telekomi aktsia tegi läbi minimaalse languse, vajudes ühe eurosendi võrra, 108,74 kroonini.

Tallinna Farmaatsiatehase aktsia langes 4,27 protsenti. Peamiselt tulenes hinnalangus laiast ostu- ja müügihinna vahest. Firma avaldas eile majandustulemused, mille puhul oli positiivne üheksa kuu ärikasumi 29protsendine kasv. Puhaskasum pole mulluse erakorralise tulu tõttu võrreldav.

Hetkel kuum