• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Laopindade turg püsib stabiilne

  Kinnisvaraekspert OÜ koostatud kinnisvaraturu ülevaate andmeil on tootmispindade turu areng viimastel aastatel olnud stabiilne ? seda nii arendustegevust, hindu kui saadavust silmas pidades. Viimasel ajal on rohkem aktiviseerunud tootmismaa turg, seda just logistiliselt heas asukohas asuvate optimaalse suurusega (2000?10 000 m²) kruntide osas.
  Tootmis- ja laopindade puhul on olnud valdavaks omakasutus ehk põhieesmärgiks on tootmisvahendi, mitte investeeringuobjekti rajamine. Spekulatiivsed investeeringud selles turusegmendis praktiliselt puuduvad ja lähiajal neid tõenäoliselt tegema ei hakata.
  Kõige nõutumad tootmispiirkonnad on Peterburi tee ja linnapiirist välja jäävad Pärnu ja Tartu maantee äärsed krundid, mis on koondunud tehnoküladesse, näiteks Tänassilma ja Jüri. Viimane avati eelmisel nädalal.
  Rajatavates tööstusparkides on kommunikatsioonidega varustatud kruntide hinnad jäänud vahemikku 350?450 kr/m². Kadaka tee ja Laki tänava lähiümbruses on üksikuid hoonestamata krunte müüdud viimasel ajal hinnaga 400?700 kr/m². Ärilise potentsiaaliga krunte Peterburi tee ja Paldiski maantee ääres on müüdud ka hinnaga 1000 kr/m² ja enam.
  Kiire areng tootmispindade osas on toimunud ka Lasnamäel Suur-Sõjamäel ehk endise Dvigateli piirkonnas ja linnast välja jäävatest aladest Maardus Vana-Narva maantee ääres. Mainitud piirkonnas on hetkel pakkumisel enamjaolt küll vanad amortiseerunud hooned, kuid tegemist on logistiliselt soodsa asukohaga ja perspektiiv on piirkonnal hea. Oluliselt aktiivsemaks on muutunud ka Paldiski maantee ja Tähetorni ristmiku äärne piirkond, seda just laopindade osas.
  Jätkuvalt palju on pakkumisel B- ja C-kvaliteediga pindu, mille järele on nõudlus piiratud. Enamik ettevõtteid on endale lahendused leidnud, sageli ka uusi pindu rajades. Hulgikaubanduses on logistika osatähtsuse suurenemisest tingituna nõudlus laopindade järele vähenenud. Kerge tagasilöök on tunnetatav ka kõrgtehnoloogia valdkonnas. Nõudlus ületab veidi pakkumist heas asukohas 300?1000 m² suuruste väiketootmispindade sektoris.
  Lähiaastatel võib tööstuspindade turul oodata olulisi muudatusi seoses Baltic Property Trusti plaanidega rajada Eestisse 90 000 m² suurune logistikakeskus. Selline projekt mõjutaks valmides tööstus-, eriti aga laopindade turgu oluliselt.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
NFT – kuum plokiahela trend – saab oma ETFi
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.