Helsingi börs kolme aasta tipus

Alvar Jõgeva 29. november 2004, 00:00

Soome indeks OMX Helsinki 25 (endine HEX 25) kerkis 0,3 protsendi võrra 1857,70 punktini. Viimati oli indeks nii kõrgel 2001. aasta juunis.

Indeksis on 25 juhtivat Soome ettevõtet. Nokia moodustab indeksist kümnendiku. Suur osakaal on TeliaSoneral ja paberitööstusettevõtetel UPM-Kymmene ja Stora Enso. Nokia väiksem osakaal ja teiste firmade tugev esinemine on indeksi tõstnud enam kui kolme aasta kõrgpunkti. Nokia aktsia hind kerkis 0,7 protsenti, 12,42 euroni. Maailma suurim mobiiltelefonide tootja ostab tagasi oma aktsiaid, mis toetab väärtpaberi hinda. Reedese seisuga oli firma soetanud 176 miljonit oma aktsiat.

Põhjala börsidel liigutas aktsiaid dollari kurss. Firmad, mille käibest moodustab USA müük suure osa, olid languses. Kannatajateks oli Rootsi lukutootja Assa Abloy, positiivselt esines aga rõivatootja Hennes & Mauritz, kuna firma müük toimub peamiselt eurodes.

Dollari kurss puudutas Rootsi krooni suhtes kaheksa aasta madalaimat taset. Euro suhtes langes dollar rekordmadalale tasemele alates ühisraha käibele tulekust.

Assa Abloy aktsia hind langes 0,9 protsenti. Firma eelmise aasta käibest moodustas USA müük 42 protsenti. Maailma suurima lõikeriistade tootja Sandviki aktsia langes 1,1 protsenti. Firma müük USAsse moodustab 21 protsenti käibest. Firma kolmanda kvartali kasumit vähendasid ebasoodsad valuutakursid 90 miljoni Rootsi krooni võrra.

Rõivatootja Hennes & Mauritz alandas kolmandas kvartalis toodete hindu nelja protsendi võrra, kuna odavama dollari tõttu on riietusesemete importimine Hiinast odavam. Hiina jüaani kurss on seotud dollariga. Aktsia hind kerkis 0,7 protsenti.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing