Ülo Toomsalu • 1. detsember 2004 kell 6:01

EPL: Emapalga saajate pensionisambad ootavad juba aasta aega riigi panust

Emapalga saajad, kellele riik lubas vanemahüvitisele lisaks maksta ühe protsendi pensioni teise sambasse, ei ole seda summat seni oma pensionifondi saanud.

?See süsteem pole seni tõesti toimima hakanud,? ütles Eesti Väärtpaberikeskuse tegevdirektor Kaidi Oone Eesti Päevalehele. ?Ju kahe asutuse, sotsiaalkindlustusameti ning tolli- ja maksuameti omavahelises infovahetuses pole asjad liikunud nagu vaja.?

1. maist kehtiva seaduse järgi peab riik tasuma vanemahüvitise pealt lisaks ühe protsendi ema (või ka isa) pensionifondi, kui vanem on pensioni teise sambaga liitunud.

Tolli- ja maksuamet teatas, et eilse seisuga oli kogunenud 18 897 vanemapalga saajale üle kahe miljoni krooni kogumispensionimakseid. ?Ühe isiku keskmine summa on 107 krooni,? lisas maksu- ja tolliameti pressiesindaja Liis Plakk.

Plaki sõnul kannab maksu- ja tolliamet koostöös sotsiaalkindlustusameti, rahandusministeeriumi ja Eesti Väärtpaberikeskusega 2004. aasta jooksul kogunenud ühe protsendi hüvitised üle veel selle aasta jooksul.

Siiani riigiaparaati kinni jäänud pensionirahalt saamata jäänud tootlust ei korvata.

Hetkel kuum