Tõnis Oja • 7. detsember 2004 kell 22:00

Asbestiohvrid võitja staatuses

Ehkki tööstuskonglomeraat ABB sai eelmisel nädalal tugeva tagasilöögi USA föderaalkohtult, lükates tagasi kompanii tütarettevõtte ettepanekud nn asbestiprotsessi lahendamiseks, on üldiselt asbestiprotsessi ohvrid viimase kuu suurimad võitjad, kirjutas ajaleht The Wall Street Journal.

Pärast seda, kui president Bush 2. novembril tagasi valiti, on asbestiprotsesside tõttu pankrotikaitse all olevad kompaniide aktsiatesse ja võlakirjadesse investeerijad suurimad võitjad. 2001. aasta juunist pankrotikaitse all olnud ehitusmaterjalide tootja USG aktsia on veidi rohkem kui kuuga kerkinud 53 protsendi võrra. Tööstuskompanii Owen Corningsi aktsia hind on selle ajaga seismekordistunud. Nii mõnegi ettevõtte aktsia hind on selle ajaga võrreldes hüpanud koguni sadu protsente.

Hinnaralli taga on uskumus, et USA Kongress võtab peagi vastu seaduse, mis lõpetab või vähemalt leevendab lõputud asbesti-, tubaka- ja muud protsessid, mis on endaga kaasa toonud ettevõtetele miljardeid dollareid kahjumit ning põhjustanud kümnete ja sadade ettevõtete pankrotte.

Kui asbest põhjustavat väidetavalt inimestele kopsuvähki, siis samasugune mõju USA ja maailma ettevõtlusele on asbestiprotsessidel, mille ainsad võitjad ajakirja Fortune hinnangul vaid protsessiga tegelevad advokaadid. President Bushi üks valimiseelsetest lubadustest oli probleemile lahendus leida.

ABB aktsia hind kukkus reedel 12 protsenti. Pärast mõningast toibumist eile oli ABB aktsia hind eile keskpäevaks langenud 0,8 protsendi võrra 6,22 ?veitsi frangini (Stockholmi börsil 36,30 Rootsi kroonini).

Hetkel kuum