Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Sigade stress võetakse kontrolli alla
Sel nädalal uue kaubamärgi Lihavürst kasutusele võtnud Tartumaal asuv AS Nõo Lihatööstus hakkas kvaliteedi tagamise nimel määrama kõikidel sealiha keredel stressi, kirjutas Äripäev viis aastat tagasi.
?Stressilihast ei ole võimalik valmistada kvaliteetset sinki,? kinnitas Nõo Lihatööstuse juhatuse esimees Toomas Kruustük. Kruustüki sõnul on Eesti loomakasvatajad ja lihatööstused olnud stressilihast teadlikud aastaid, kuid keegi ei ole sellest probleemi tekitanud. Kruustüki andmeil näitavad nende Tartumaal Äksis asuvas tapamajas paari nädala vältel tehtud PH-taseme mõõtmised, et mõnest majandist ostetud sigadest on kuni 15 protsenti stressis.
Eesti Põllumajandusülikooli lihatehnoloogia instituudi dotsendi Riina Soidla kinnitusel stressiliha inimese tervisele mingit mõju ei avalda. Soidla sõnul põhjustab heleda ja vesise stressiliha sigade tapaeelne stress.
Autor: ÄP