• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vimpelcom ? järgmine Jukos?

  Venemaa suuruselt teine mobiilsideoperaator Vimpelcom sai detsembri alguses ligi 160 miljoni dollari suuruse maksunõude. Firma aktsia hind kaotas enam kui neljandiku oma väärtusest, sest investorid kardavad Jukose saaga kordumist.
  Maksunõude tasumine pole Vimpelcomile suur probleem, kuid nõue ei pruugi jääda ainsaks, seega võib tegu olla alles kadalipu algusega. Sarnaselt Jukosega peeti ka Vimpelcomi läänelikuks firmaks, mille puhul investorid olid veendunud ettevõtte raamatupidamise õigsuses. Jukose aktsia hind läheneb nullile, sest firma vastu esitatakse üha uusi nõudeid ja ettevõtte vara kavatsetakse maha müüa võileivahinnaga.
  Kuigi börsil ei tohi aktsiatesse armuda, kuulub Vimpelcom minu lemmikute hulka. Tegemist on eduka mobiilsideoperaatoriga, kes on näidanud kiiret kasvu Venemaa turul. Pealgi on firma suutnud turuosa võita. Käesoleva aasta kolmandas kvartalis kuulus Vimpelcomile 34 protsenti turust. Firma on kaotanud turuosa Moskvas, kuid on näidanud oluliselt kiiremat kasvu teistes regioonides, mistõttu on firma turuosa Venemaal suurenenud. Negatiivse poole pealt võib märkida, et Moskvas on tulu kliendi kohta oluliselt suurem kui teistes regioonides, seega kaotab firma turgu kõrgema marginaaliga piirkonnas.
  Mul endal on olnud Vimpelcomi aktsiaid, mis ostsin praegusest turuhinnast märksa madalamalt tasemelt. Ka pärast aktsiate müüki hoian firmat jätkuvalt radaril. Vimpelcom paistis silma kiire kasvu poolest, samas võis aktsiaid omandada suhteliselt odavalt. Positiivne oli ka aktsiatega kauplemine USA börsil, mis teeb tehingute tegemise kohalikule investorile oluliselt odavamaks kui Venemaa börsil. Aktsia hinna tõusu käigus siiski loobusin väärtpaberitest, sest investorite ootused muutusid firma suhtes kõrgeks ja vigu poleks ettevõttele enam andeks antud. Pärast maksuotsuse teatavaks tegemist võis näha üsna valusat aktsia hinna langust, mida saab seletada kõrgele tõusnud ootuste petmisega. Samuti väljendasid investorid kartust, et tegemist on alles kurbmängu algusega ja sideoperaatorit tabab Jukose saatus.
  Firmal oli kolmanda kvartali lõpus 189 miljonit dollarit pangakontodel, seega ei tohiks ligi 160 miljoni dollari maksmine olla suur probleem. Vimpelcomi kolmanda kvartali kasum oli 102 miljonit dollarit, seega tuleb firmal tasuda vähem kui poole aasta kasum. Juhul, kui maksunõudeid rohkem ei esitata, peaks firma probleem kergesti lahenema. Samas, kui tegemist on alles saaga algusega ja hakkab tulema üha uusi maksunõudeid, võib firma sattuda raskustesse. Investoritele aga ebakindlus ei meeldi ja paljud peavad õigeks müüa aktsiad ja otsida põhjuseid hiljem.
  Jukose saaga on seadnud Venemaa börsi usaldusväärsuse kahtluse alla. Kui sama saatus peaks tabama ka Vimpelcomi, siis muutub meelestatus veelgi süngemaks. Pärast Vimpelcomile maksunõude esitamist tegid tugeva languse läbi ka teised Venemaa aktsiad. Kuigi investorid kardavad ebakindlust, näitab Venemaa majandus kiiret kasvu ja kõrge musta kulla hinna tõttu teenivad riigi naftafirmad suuri kasumeid. Venemaa aktsiad võiksid kiiresti tõusta, kui olukord stabiliseeruks ja seetõttu väheneks riskipreemia. Hetkel on tegu väga kõrge riskiga investeeringuga ja seetõttu ei soovi keegi aktsiate eest kõrget hinda maksta.
  Jään huviga jälgima Venemaa ettevõtete käekäiku. Tegemist on kahtlemata huvitava turuga, kuid samas on ka riskid väga suured. Vimpelcomi edasine saatus annab ilmselt suuna kogu Venemaa turule. Juhul, kui firmat koheldakse sarnaselt Jukosega või esitatakse nõudeid teiste firmade vastu, kaotavad välisinvestorid usalduse ja selle tagajärjeks on armetu aktsiate müük. Olen korduvalt omanud Venemaa aktsiaid, kuid praegu eelistan olukorda eemalt jälgida. Hetkel pean riski liiga suureks ja jään ootama paremaid ostuvõimalusi.
  Vimpelcomi aktsia mõjutab ka mitmete kohalike fondide käekäiku. Suurimat mõju avaldab idanaabri aktsiaturg Hansa Venemaa Aktsiafondile, kus Vimpelcomi osakaal on neli protsenti. Veidi üle 40 protsendi fondi varast on Venemaa aktsiaturule paigutanud ka Ühispanga Kasvufond, samuti on Vimpelcom esindatud Ühispanga pensionifondis.
  Venemaa-suunalised fondid on kahtlemata suurema riskiga, kuid ka tootlus on viimastel aastatel olnud väga kõrge. Investeerimisfondi puhul on plussiks varade hajutatus, seega avaldab ühe aktsia järsk kukkumine fondile vähe mõju. Näiteks Ühispanga Progressiivne Pensionifond on paigutanud 0,3 protsenti varadest Vimpelcomi aktsiatesse. Isegi kui Vimpelcomi tabaks Jukose saatus, oleks mõju fondi tootlusele üsna marginaalne.
  Samas on Vimpelcom piisavalt oluline ettevõte, et mõjutada kogu Venemaa aktsiaturgu, mis annaks fondile valusamalt tunda.
  Kui välisinvestorid hakkavad Venemaa turult massiliselt lahkuma, võib see mõju avaldada ka Tallinna börsile. Osa välisinvestoreid käsitleb Eestit ja Venemaad ühe regioonina ja vajaduse korral lähevad müüki mõlema börsi aktsiad.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Tahe Outdoors suurendas kahjumit
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.