19. mai 2005 kell 9:17

USA börsid teinud kolme päevaga läbi viimase poolaasta suurima hüppe

Alla 48 dollarist langenud nafta hind ja makromajandusest saabunud teated, et inflatsioon on kontrolli all, tõstsid eile USAs aktsiaid taas korralikult.

Kvaliteetaktsiate liikumist jälgiv Dow Jones tööstuskeskmine kui ka tehnoloogiasektori liikumisi jälgiv Nasdaqi koondindeks kosusid mõlemad päevaga 1,3%, vastavalt tasemeteni 10464,45 ja 2030,65 punkti. Finantsuudisteagentuur Bloomberg andmeil on mõlemad indeksid teinud viimase kolme börsipäeva jooksul läbi suurima tõusu pärast 2004. aasta novembrit.

Eile aitas aktsiaturgudel tõusta USA Energiaministeeriumi raport, mille kohaselt on tõusnud riigi nafta laovarud prognoositust kiiremas tempos. Nafta, mille tarbimine sööb paljude inimeste ja firmade kuludest märkimisväärse osa, langes New Yorgi kaubabörsil 3,5%, tasemeni 47,25 dollarit barrelist. Tegemist on madalaima hinnaga pärast 11. veebruari.

Lisaks naftale mõjus investoritele rõõmustavalt USA inflatsiooninumber, mis toidu- ja energiahindu arvestamata aprillis võrreldes märtsiga ei muutunud. Bloomberg News andmeil ootasid analüütikud keskmiselt 0,2% hinnatõusu. Traditsiooniline tarbijahinnaindeksi tõus ulatus seevastu möödunud kuul 0,5%ni, kuid seda Ühendriikides eriti tõsiselt ei võeta.

Madal inflatsiooninumber tõstis investorites lootust, et USA keskpank jätkab baasintressimäära tõstmist mõõdukas tempos ning ei muuda seetõttu laenuraha eriti kallimaks. Finantssektori aktsiaid, millele kiiresti tõusvad intressimäärad ei meeldi, tõusid eile keskmiselt 1,1%.

Väga tubli edasimineku tegi eile aga toorainesektor (keskmine aktsiate hinnatõus 2,4%), kuna aprillis kasvas Hiina tööstustoodangu väljalaske maht 16 protsendi jagu, süstides investorites usku, et maailma suurima rahvaarvuga riigis püsib nõudlus tooraine järele endiselt väga tugev. Turuga võrdväärselt (2,4%) lisas oma kontole maailma suurim alumiiniumitootja Alcoa aktsia, lõpetades päeva 27,85 dollaril.

Hetkel kuum