29. juuli 2005 kell 7:55

Berlusconi nimetas eurot õnnetuseks

Itaalia peaminister Silvio Berlusconi nimetas eurot ?õnnetuseks? ning maalis ühisrahast Itaalia majandusprobleemide peasüüdlase.

?Prodi euro on olnud petukaup,? ütles Berlusconi eile oma Forza Italia partei kogunemisel Roomas, vihjates oma pearivaalile Itaalia tuleva aasta valimistel - Romano Prodile, kes aastatel 1996-1998 Itaalia peaministrina tüüris riigi eurotsooni.

Veel läinud kuul kinnitas Berlusconi, et eurotsoonist väljaastumine oleks ?võimatu ja kohatu?. Eilsed sõnad võivad aga viidata sellele, et valimiste lähenedes loodab Berlusconi itaallaste eurovastased meeleolud oma valimisvankri ette rakendada. Juunis korraldatud arvamusküsitluse järgi tahab 48% itaallastest liiri tagasi ning süüdistab eurot hinnatõusudes.

Napilt kaks kuud tagasi alustasid Itaalia populistliku Põhjaliiga kolm ministrit kampaania Itaalia liiri tagasitoomiseks. Itaalia tööminister Roberto Maroni ärgitas samuti kaaluma Itaalia lahkumist eurotsoonist.

Itaalia on viimase kahe aasta jooksul teist korda majanduslanguses. Esimeses kvartalis kahanes Itaalia eksport 4,1% ning SKP kahanes 0,5%. Enne eurotsooniga ühinemist oleks Itaalia tavapärane arstim olnud valuuta devalveerimine, et tõsta kaupade konkurentsivõimet.

Euroga ühinemine aeglustas Itaalia inflatsiooni ning tõi intressid kuuekümne aasta madalaimale tasemele. Alles 1997. aastal olid Itaalia laenuintressid kaks korda kõrgemad kui Saksamaal. Itaalia rahandusministri Domenico Siniscalco sõnul tõstaks eurotsoonist lahkumine ja liiri uuesti kasutuselevõtt Itaalia võlakoorma finantseerimiskulusid 80 miljardi euro võrra. Itaalia riigi võlg on praegu 1,1% SKPst, vahendab Bloomberg.

Hetkel kuum