• OMX Baltic0,22%300,68
  • OMX Riga0,06%893,52
  • OMX Tallinn0,12%2 071,16
  • OMX Vilnius0,3%1 206,04
  • S&P 5000,83%6 279,35
  • DOW 300,77%44 828,53
  • Nasdaq 1,02%20 601,1
  • FTSE 1000,00%8 822,91
  • Nikkei 2250,06%39 810,88
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%92,85
  • OMX Baltic0,22%300,68
  • OMX Riga0,06%893,52
  • OMX Tallinn0,12%2 071,16
  • OMX Vilnius0,3%1 206,04
  • S&P 5000,83%6 279,35
  • DOW 300,77%44 828,53
  • Nasdaq 1,02%20 601,1
  • FTSE 1000,00%8 822,91
  • Nikkei 2250,06%39 810,88
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%92,85
  • 12.10.05, 01:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Kiirelt ja odavalt saab peolaua kaupluste köögist

Kui ettevõttel on plaanis tellida peolauale salatit ja kõige lihtsamaid suupisteid, pole mõtet seda teha catering?i-firmast. Salati ja kõige lihtsamate suupistete tegemine ei käi catering?i-firmas teisiti kui kaupluste köögis. Samas saab kauplustest tellitud
toidu catering?i-firma hinna­kirjaga võrreldes palju soodsamalt.
Kauplused pakuvad salateid, liha- ja kalaseksereid, suupisteid, võileivatorte, mõningal määral delikatesse, kooke ning torte.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Kõige suurem delikatessivalik on Stockmannis. Selveris ja Rimis on seevastu rõhk traditsioonilistel suupistetel.
Selveris maksab keskmine tellimus ühe inimese kohta 100?150 krooni, Stockmannis 75 krooni ja Rimis 100 krooni. Prisma Peremarketist alates septembrist peolauda enam tellida ei saa.
Tellimuste esitamine on kauplustes muutunud järjest mugavamaks ? lisaks kauplusest tellimuse esitamisele on nii Stockmannis, Rimis kui ka Selveris võimalus esitada tellimus telefoni teel.
Eriti mugav on tellimus esitada interneti kaudu, kus aega rahulikult valida ja pilte võrrelda ? seda võimalust pakuvad Selveri ja Rimi köögid.
Ettetellimuste aeg on kõikide kaupluste puhul sarnane ? laias laastus 24 tundi. Stockmannis saab tellimuse sisse anda kuni eelmise päeva kella 15ni, Selveris ja Rimis 12ni.
Järeleandmisi tuleb aga teha mugavuse osas, sest peale Stockmanni kaubamaja ei toimeta ükski kauplus tellitut kohale. Firmades, kus on olemas autojuhid, pole see probleemiks, kuid olukorras, kus vaene sekretär tuiskab mööda kontorit ja teeb viimaseid ettevalmistusi, on transpordiküsimus paras peavalu.
Kuigi tegemist on reeglina masstoodanguga, ei pea kvaliteedis pettuma, sest vaevalt et tavaliste salatite ja suupistete tegemine catering?i-firmas teisiti käib. Pigem on see turvaline, sest alati on võimalus enne väikse karbiga koju osta ja ära proovida. Nii jääb ära oht, et saate sellise maitseelamus, et kogu kallis toidukraam jääb vaagnale alles.
Enamiku kaupluste puhul ei pea kartma ka seda, et toit on paigutatud plastiktopsidesse. Kõik tellitud toidud on paigutatud maitsekalt ühekordsetele vaagnatele ja liudadele.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Selveri Köögi juhataja Reet Rum kinnitas, et Selveris on ettetellimiste osakaal viimase aastaga tõusnud üle 200% ning seda suures osas tänu internetitellimustele. Kas tegemist on rohkem eraisikule või firmadega, Rum öelda ei osanud, kuna kauba saab klient kätte siiski kauplusest ning vastavat statistikat peetud ei ole.
Rimi Eesti tootmisspetsialist Vambola Moorese sõnul on eraisikute tellimused selgelt ülekaalus. Oma osa mängib ka asjaolu, et otseselt vahet ei teha, kes on maksja.
Ometi võib kindlalt vahet teha kõiksugu kalendri ja tähtpäevade vahel. ?Kui muidu võib öelda, et valdavalt on ülekaalus tellimused 20-le inimesele ehk siis kodused sünnipäevapeod, siis jõulud, aastavahetus jms tähtpäevade ajal tellitakse toitu ka 100 või 300 inimese jaoks,? ütles Moores.
Tähtpäevadel ja riiklikel pühadel Rimi Köögi tellimuste maht neljakordistub, lisas ta.
Ka Stockmannis on valdav enamik peolaudade tellijatest eraisikud, kinnitas Stockmanni kaubamaja müüja Ene Ainsoo. Samas jõulude ajal on Ainsoo sõnul selges ülekaalus hoopis firmade tellimused.
Peoteenindusfirma Frens Tartu tegevjuht Ene Seidla ütles, et jaekaupluste köökide viimaste aastate hüppeline areng pole nende teenust siiani mõjutanud. ?Meie ampluaad on ikka väga erinevad. Kaupluste kulinaariat ja catering?i võiks võrrelda igapäevase casual riietuse ja rätsepaülikonnaga. Kui üks on mugav masstoode, siis teine ekstra sinu jaoks õmmeldud kvaliteettoode,? tõi Seidla paralleeli.
Catering on Seidla sõnul selgelt elitaarsem, mille puhul on oluline projektipõhine lähenemine, olgu tegemist siis 20 või 200 inimesega. Lisaks on vaagnatel ilusad garneeringud, kenad lauanõud ning soovi korral ka teenindus.
Samas tõdes Seidla, et kõik oleneb siiski ürituse iseloomust ? alati pole ju mõtet teatriülikonda välja otsida. Nii on ta isegi üsna tihti soovitanud klientidele näiteks Stockmanni kööki, kui on näha, et see sobib kliendi vajaduste ja üritusega paremini.
Autor: Annely Allik

Seotud lood

Äriplaan 2026

Äriplaan 2026

Uurime välja Eesti majanduse arengusuunad 2026. aastal, et ettevõtjatel ja tippjuhtidel oleks, millele tuginedes järgmist aastat planeerida.

Kas eksport ja kaitsetööstuse areng võiksid Eesti majandusele uue käigu sisse aidata? Kuidas näevad Põhjamaade ettevõtjad ja tippjuhid Eesti võimalusi rahvusvahelisel areenil ning kas nad plaanivad siia investeerida? Kuhu investeerivad ning millele tõmbavad pidurit Eesti ettevõtjad? Missugune on riigi äriplaan 2026. aastaks? Kõigile nendele küsimustele saad vastuse 17. septembril Eesti mõjukaimal majanduskonverentsil Äriplaan!

Enda kogemust tulevad Eestisse jagama ülemaailmse ulatusega Rootsi masina- ja metallitööstusettevõte Hanza AB asutaja ja tegevjuht Erik Stenfors ning Telia Company president ja tegevjuht Patrik Hofbauer.

  • Toimumisaeg:
    17.09.2025
  • Alguseni:
    2 k 11 p 3 t
  • Toimumiskoht:
    Tallinn

Hetkel kuum

Podcastid

Tagasi Äripäeva esilehele