Krista Taim • 17. oktoober 2005 kell 12:03

Ametiühingud lähevad homme tänavatele

Homme algavad ametiühingute ja tööandjate vahelised läbirääkimised 2006. aasta alampalga üle, sellele eelnevad hommikul teavitusüritused tänavatel.

Teisipäeval kell 15 algavad Eesti Ametiühingute Keskliidus (EAKL) ametiühingute ja tööandjate vahelised läbirääkimised alampalga üle. Sellega seoses korraldab EAKL hommikul teavitusüritusi paljude Eesti linnade tänavatel, teatas EAKL.

Esmakordselt lähevad ametiühingud taolise üleriigilise teavituskampaaniaga tänavatele. Möödujatele jagatakse lendlehti, mis selgitavad, miks peab alampalk tõusma järgmisel aastal 3300 kroonini. ?Meie aktsioonide töörühm otsustas septembris, et teavitame läbirääkimiste eel mitmesuguste kampaaniatega nii oma liikmeid, tööand­jaid kui ka laiemat avalikkust oma taotlustest,? märkis EAKLi esimees Harri Taliga. ?Lisaks Tallinnale kaasame aktsiooni kõik oma kuus piirkondlikku osakonda, et meie sõnum jõuaks võimalikult paljude inimesteni.?

EAKL peab ainuvõimalikuks, et Eesti kiirest majanduskasvust saavad palgatõusu kaudu osa kõik töötajad ning tasuv peab olema ka kõige madalama palgaga töö. Alampalga saaja sissetulek ei tohi jääda väiksemaks keskmisest vanaduspensionist, mis järgmisel aastal tõuseb 3000 kroonini. ?Sama summa saab töötaja tuleval aastal kätte siis, kui 3300kroonisest palgast võtta maha tulumaks,? tõdes Taliga. ?Pole võimalik õigustada seda, kui mittetöötava pensionäri sissetulek ületab täiskoormusega tööl käiva inimese oma.?.

2001. a. augustis leppisid ametiühingud ja tööandjad kokku, et alampalk peab kasvama kiiremini kui keskmine palk ning 2008. aastaks peab alampalk moodustama 41% keskmisest palgast. 2004.a. oli see näitaja 34 protsenti.

EAKL on teinud mitu ettepanekut alampalga läbirääkimiste alustamiseks, tööandjad on seni toonud erinevaid ettekäändeid nende edasi lükkamiseks.

Hetkel kuum