Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kes on riigihanke ostja?

  Uut riigihangete seadust (RHS) tehakse juba päris pikalt, vaidlused on kestnud paar aastat. Järjest sagedamini küsitakse, kus siis eelnõu on. Tõesti peaks uue seaduse eelnõu olema juba valmimisjärgus, samas on mõnes olulises küsimuses valikukohad veel lahtised. Kirjeldan üht.
  Vaidlus käib ostja vastutuse karmistamise ja riigihanke korraldamata jätmise laiema kriminaliseerimise üle. Arvamused on erinevad. Samas ei arva ka vastutuse karmistamise vastased, et riigihanke korraldamisest möödahiilimine ei oleks taunitav ega vääriks sanktsioneerimist. Põhjused peituvad mujal, praegusel juhul hoopis arusaamatuses selle ümber, kes on ostja.
  Ostja mõiste avamisel tuleb lähtuda ELi direktiivist. Häda selles, et see on osas, mis puudutab eraõiguslikest juriidilisest isikutest ostjaid, arusaamatu ja võimaldab ülilaia tõlgendamist. Eraõiguslikud isikud on ostjad, kui nad kuuluvad kategooriasse body, governed by public law, mida tuleb direktiivile vastavalt sisustada järgmiselt.
  ?Ostja on eraõiguslik juriidiline isik: mis on asutatud või tegutseb avalikes huvides, millel ei ole tööstuslikku ega ärilist iseloomu ja mida põhiliselt rahastavad või mille juhtimis-,
  haldus- või järelevalveorgani liikmetest rohkem kui poole määravad või mille juhtimist muul viisil kontrollivad: riik või riigiasutus; kohaliku omavalitsuse üksus või asutus; muu avalik-õiguslik juriidiline isik või avalik-õigusliku juriidilise isiku asutus; sihtasutus, mille asutajatest vähemalt üks on mõni käesoleva lõike punktides 1?3 nimetatud isik; mittetulundusühing, mille liikmetest rohkem kui pool on käesoleva lõike punktides 1?3 nimetatud isikud; või teised ostjad, mis on asutatud ja tegutsevad avalikes huvides, millel ei ole tööstuslikku ega ärilist iseloomu.?
  Sealjuures ei pea avalikes huvides tegutsemine olema pidev. Ei ole välistatud, et kohaliku omavalitsuse asutuse poolt asutatud äriühing, kes tegutseb kui sotsiaalne ettevõtja ja lisaks oma äritegevusele korraldab ühiskonnas nt puuetega lastele suunatud (avalik huvi) heategevuskampaania, võib langeda RHSi tähenduses ostja mõiste alla. Ostjad aga on kohustatud ostmisel, teenuste ja ehitustööde tellimisel läbi viima riigihanked, alates vastavast piirmäärast. Ettevõtja ei tule selle pealegi, et ka tema võib muutuda ostjaks RHSi tähenduses. Näha selle eest kriminaalvastutus ja vabaduskaotuslik karistus oleks ebaproportsionaalne abinõu.
  Õigusriigis ei saa seadustada rangeid sanktsioone seaduse rikkumise eest, kui ei ole piisavalt selge, kes on üldse kohustatud seadust täitma.
 • Hetkel kuum
Mihkel Nestor: keskmine palk jätkab rallit
Tööjõunappus, kiire inflatsioon ja ettevõtete mullused tugevad finantstulemused on viinud keskmise palga suurele tõusule. Tõenäoliselt jagub kiire palgakasvu hoogu veel mõnda aega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tööjõunappus, kiire inflatsioon ja ettevõtete mullused tugevad finantstulemused on viinud keskmise palga suurele tõusule. Tõenäoliselt jagub kiire palgakasvu hoogu veel mõnda aega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Euribor ja kõrged hinnad mitmekordistasid koduostjate kulusid
Viimase aastaga kiires tempos kasvanud kuue kuu euribor jõudis reede õhtuks 3,76%ni. Selline tõus on mitmekordistanud kinnisvara ostmisega seotud kulusid, mida pole leevendanud ka langenud kinnisvarahinnad.
Viimase aastaga kiires tempos kasvanud kuue kuu euribor jõudis reede õhtuks 3,76%ni. Selline tõus on mitmekordistanud kinnisvara ostmisega seotud kulusid, mida pole leevendanud ka langenud kinnisvarahinnad.
Napp meistritiitli kaotus lõi Dortmundi aktsiast õhu välja
Borussia Dortmundi aktsia kukkus Frankfurdis 27% selle peale, et jalgpalliklubi kaotas Saksa meistritiitli napilt viimase mänguga Müncheni Bayernile.
Borussia Dortmundi aktsia kukkus Frankfurdis 27% selle peale, et jalgpalliklubi kaotas Saksa meistritiitli napilt viimase mänguga Müncheni Bayernile.
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: mõistagi tabas mind raev, kuid härrasmees häält ei tõsta Täiendatud kell 9.53
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Raadiohitid: kui palju kinnisvaraturg veel kukub?
Kinnisvara on jätkuvalt kuum teema: Tõnu Toompark ja Lenno Uusküla rääkisid raadiohittides, kuidas turg käitub praegu ja lähitulevikus.
Kinnisvara on jätkuvalt kuum teema: Tõnu Toompark ja Lenno Uusküla rääkisid raadiohittides, kuidas turg käitub praegu ja lähitulevikus.
Fantoomliitujad vabastasid gigavati jagu võrguvõimsust
Võrguettevõtete andmetel fantoomliitujad pärast elektrituruseaduse muudatuste jõustumist vabastanud juba üle 1000 megavati jagu võrguvõimsust.
Võrguettevõtete andmetel fantoomliitujad pärast elektrituruseaduse muudatuste jõustumist vabastanud juba üle 1000 megavati jagu võrguvõimsust.
Raadiohommikus: Võrumaa, Rootsi ja kaugemadki kohad
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis tuleb juttu immigratsioonipoliitikast, Nursipalust ja Rootsist.
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis tuleb juttu immigratsioonipoliitikast, Nursipalust ja Rootsist.
Saksamaa viib Venemaalt ära üle 100 töötaja
Moskva seatud piirangu tõttu viib Saksamaa Venemaalt ära üle saja töötaja, kirjutab Reuters.
Moskva seatud piirangu tõttu viib Saksamaa Venemaalt ära üle saja töötaja, kirjutab Reuters.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.