Urmas Vaino • 27. oktoober 2005 kell 22:00

Barbeque-meistrid Eesti südamest, Türilt

Vihmast märjad ja päikesevalguses auravad telgikuhilad, plastikämbrid, suured mustad ahjud ja koristamata lauad. Nende keskel sadakond väsinud ilme, aga suure juubeldamisenergia ja -vajadusega inimest. Aplaus ei taha lõppeda ja vilekoor on selline, nagu oleks Vietnamis sõdivate sõdurite õhtusele kogunemisele saabunud preili Monroe isiklikult. Mis on küll sellise poolpaanilise kaose põhjus?

Proffidest, peamiselt peakokkadest koosneva võistkonna liige, restorani Traveller peakokk Rain Käärst on hetk tagasi andnud Sauga grilli platsil üle karika kõige barbeque?likumale võistkonnale. Pronksist tahuka, mille tipus on köögis kõikjale nägev silm ? kulp, võttis vastu meeskond, millel pole igapäevaselt söögiga rohkem pistmist kui söömine. Võistkonna nimi on Türi Pritsumehed ja pritsumehed ehk tuletõrjujad selle meeskonna liikmed ongi. Seltskond, kus ei ole ühtegi kokka, peakokka või muidu toiduproffi, on võitnud oma suviste esinemistega ja väga tublide tulemustega barbeque-rahva südame. Priit Toomits, restorani Karl Friedrich peakokk, ütleb Türi Pritsumeeste kohta lihtsalt, et nad on sõbrad ja väga rasked vastased. ?Meie, võistlustel osalevate kokkade vedru on nad hoidnud igal juhul viimase peal pingul,? kiidab Toomits pritsumehi.

Laupäeval sajab natuke vihma, kell näitab pisut üle keskpäeva ja see on Eesti väikelinna vaikusesse vajumise tund. Türi peaväljakul istub pingi peal üks papi, kaks noorsandi kujutavad end ilmselt aivarkuusmaadeks ja martinmüürseppadeks ning püüavad tabada rippuvat lilleklumpi, mis on noorte spordilembide jaoks Saku Suurhalli korvpallirõngasteks. Kõrvaltänavatel võib näha ainult kahte krantsi ja puude otsast pudenevaid kastaneid. Tuletõrjemaja hoovis oleks aeg justkui mõned kuud varem seisma pandud. Suviselt soe barbeque-ahi suitseb garaa?i ukse juures. Selle ümber asjatavad inimesed on juunikuiselt muretute ilmetega. Türi Pritsumehed, viimaste aastate barbeque-võistluste lemmikud, on oma ahjud välja toonud ja pannud käima väikese lihaküpsetamise karusselli.

Enne laua taha istumist teeme väikese tuuri mööda päästekomando ruume, giidiks päästekomando pealik Eilo Eesmäe. Vaatame läbi kõik, mida majas vaadata saab, saunast ja jõusaalist alates, garaa?iga lõpetades. Ringkäigu lõpuks ootab meid ees värskelt ahjust tulnud liha ja hapnikuballoonid. Viimased on seljas paganama rasked ja maskiga hingamine on lihtsalt ebameeldiv. Parem istume lauda. Liha on jõudnud maski katsetamise ajal ära jahtuda. Aga maitseb ikka suurepäraselt. Nimetame selle siis külmaks lauaks.

Ah jaa, Eilo on ise ka barbeque-võistkonna liige. Arvi Pitelkov, tõrjuja-päästja on tegelikult lihaküpsetamispisiku pritsumajja tooja. ?Paar-kolm aastat tagasi proovisin esimest korda,? räägib Arvi muigega suunurgas sellest, kuidas Suur Säm teda agiteeris ja siis Arvi pisike must ?ufo? kaenlas Ülelinna Lihameistri võistlustele läks.

Tegelikult on Arvi liiga tagasihoidlik. Erinevad kokad on nimetanud tema andeid sellisteks, mis panevad kadedusest kahvatama nii mõnegi paberitega päriskoka. ?Tegelikult on meil kõik võrdsed,? räägib Arvi. Peale tema ja Eilo kuuluvad meeskonda veel Peep Lints ja Pearu Mandre.

Kui Peep tegeleb igapäevatöös samuti päästetöödega, täpsemalt nende korraldamisega, siis Pearu ülesanne on päästa inimesi ruumikitsikusest, juhatades Kinnisvarakeskus Kesk-Eesti OÜ tööd.

Võistlustel käies on kõigil välja kujunenud omad rollid. Arvi ja Peep hoolitsevad põhiliselt köögipoole eest, maitsestavad, segavad, hakivad, riivivad, Pearu vaatab, et kõik oleks kenasti sätitud, laud kaetud ja aja kulgemine korralikult kontrolli all. Võistlustel on toiduserveerimine täppisteadus. ?Pearu on suurepärane toidukuller,? kiidab Arvi ja meenutab, kuidas kord Ungari võistlustel oli just nende telgi ees ühe kulleri jalg takerdunud ja see magustoit, mis karpides pidi ?üriini jõudma, vedeles keset jalgrada.

?Pearu leekis aga rahva seas, laveeris ja tüüris. Ilus pikk mees, uhke oli kohe vaadata,? naerab Peep.

Lisaks Ungarile on Türi Pritsumeeste võistkond käinud oma lihaküpsetamisoskusi näitamas ka Saksamaal. Osalemistunnistused on nii MM- kui ka EM-võistlustelt.

Parim koht on EM-i kuues. ?Ega nendel võistlustel väga kõrgemale saagi. ?veitsi ja Saksa kokkade vastu ei aita miski,? seletab Arvi ja vihjab, et mängus on kindlasti kõrgemad jõud ja ausa mängu karikas jääb nende võistlustega seoses kindlasti kindla luku taha kappi. Aga mehed ei ole grammigi pettunud. Kuues koht on siiski midagi sellist, millega paljud Eestis hoobelda ei saa. Ka professionaalsed kokad mitte, saati siis ?lihtsad surelikud?.

Vahepeal oleme jõudnud maitsta teist ja kolmandatki vooru ahjus valmis saanud lihast. Kõik see on mahlane ja maitseb suurepäraselt. ?Kuivmarinaad! Ei ole vaja midagi erilist, segada õline segu õigetest maitseainetest ja ongi valmis!? hüüab Peep lõbusalt ja siis kohe väga kategooriliselt nagu kolmanda klassi juhataja: ?Ja me ei kuivata liha ära! Eks ju! Me ei tee seda päeval valmis ja ei paku siis õhtul perele või külalistele!?

Rain Käärst ütleb Türi Pritsumeeste meeskonna kohta, et tema ei tea Eestis teist sellist meeskonda, kes oleks läbi teinud nii suure arengu barbeque kombel liha küpsetamises. ?Kõik on arenenud, see on selge. Aga Pritsumehed kindlasti üle kõige!?

Nii Käärst kui ka Priit Toomits kiidavad nagu ühest suust Türi meeste sõbralikkust.

?Kui sul ikka on miski maitseaine või lihtsalt sool-suhkur-mesi maha jäänud, siis Türi meestel on see kindlasti korralikult kaasas!? võtab Toomits jutu kokku ja lisab siis, et see sõprus ja läbikäimine, mis on Pritsumeestega võistlustel alguse saanud, on kasvanud juba ammu konkureerimise raamidest välja.

Barbeque on liha küpsetamise viis. Grillimisest erineb see sellepoolest, et liha töödeldakse madalamal kuumusel, lisaks on maitse mõjutajaks ka suits. Barbeque eeldab spetsiaalset kaheosalist ahju. Viimaste aastate jooksul on barbeque Eestis suurt populaarsust kogunud, toimuvad regulaarsed karika- ja meistrivõistlused. Osalejaid on erinevatelt elualadelt, lisaks professionaalsetele kokkadele ja tuletõrjujatele võib nendel võistlustel näha sageli näiteks Ida-Viru maavanemat Ago Sildet ja Eesti Põlevkivi juhatuse esimeest Mati Jostovit, kes mõlemad kuuluvad võistkonda Kohalikud Kollid. Võistkonda, mis viimastel MM-võistlustel Ungaris saavutas 11. koha.

Hetkel kuum