Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Võluvad kokaraamatud
Suurepärases kokaraamatus on sisu ja vorm tasakaalus. Ideaalne kokaraamat pole ülekujundatud, fotode tegemisel on sageli kasutatud toidustilisti. Kokaraamat peab olema äärmiselt maitsekas, hea pildikvaliteediga ning esteetiliselt paeluv. Lisaks praktilisele eesmärgile võiks vinge toidupiibel sobida ka pühapäevaraamatuks. Aga mis peamine ? hea kokaraamat peab lugejat innustama katsetama ja proovima!
Viru Keskuse raamatupoes Rahva Raamat näen ma oma silmaga raamatuid maailmakuulsa Thomas Kelleri sulest tema restoranide French Laundry (Napa Valleys) ja Bouchoni (New Yorgis) kohta. Nende restoranide omanik Thomas Keller on geenius toitlustusmaailmas. ?Inimene jumala andega,? ütleb Imre Kose. Need raamatud jutustavad lugu, trükised on kaunid ja väljapeetud. Esmapilgul paneb imestama raamatute ülim lihtsus, isegi lakoonilisus. Ma ei ütleks, et seal retsepte ei ole. On küll, aga see kõik on nii teistmoodi. Nende lugemine käivitab kujutlusvõime, raamat lummab ja räägib.
International Association of Culinary Professionals pärjas ?The French Laundry Cookbooki? 2000. aasta parimaks kokaraamatuks.
Järgnevalt köidab Imre Kose tähelepanu vendade Michel ja Albert Roux? põhjalik raamat Prantsuse küpsetiste kunstist ? ?Roux Brothers on Patisserie? (1993).
Ka vendi Roux?sid on nimetatud kulinaarseks legendiks. Nimetet raamat kannab endas terve spektri külmadest ja kuumadest dessertidest küpsetisteni välja. Retseptides on tähelepanu pööratud lausa igale pisidetailile ? kajastamist leiavad töövahendid ja -tehnikad, koostisained, antakse põhjalikke nõuandeid ja nippe. ?Roux Brothers on Patisserie? sobib nii algajale kui ka inspiratsiooniallikaks professionaalile.
Aasia köögi teemadest leiab ära märkimist Sri Oweni ?New Wave Asian: A Guide to the Southeast Asian Food Revolution? (2002). Raamatut on pärjatud auhinnaga Gourmand World Cookbook Award ja tiitliga Best Asian Cuisine Book in the World 2002. Raamatust leiab Aasia köögi filosoofiat, töövõtteid ning rikkalikult retsepte. ?New Wave Asianis? käsitletakse Aasia köögi teemat tolle olemust muutmata, kuid samas ollakse piisavalt uuenduslikud. Kokaraamat sobib inimesele, kellel on Aasia köögist algteadmisi ja kes soovib oma oskusi edasi arendada. ?New Wave Asian? on hea katsetamisraamat, milles toorainesse suhtutakse respekteerivalt ning mis propageerib tervislikke toiduvalmistamisviise.
Nii kodumaised kui ka suured kirjastused välismaal on loonud eri maade ning regioonide köökide tutvustamiseks terveid kokaraamatute sarju. Üks selline on näiteks poolest tosinast raamatust koosnev ?A little taste of??. Eriti asjalikuks võib pidada Prantsusmaad puudutavat osa. Paarisajaleheküljelised kokaraamatud on väga hea pildikvaliteediga. Sisaldades hulgaliselt näpunäiteid ning selgitusi, on nood vägagi sobilikud algajatele. Sarjas on ilmunud ülevaated India, Hiina, Itaalia, Prantsusmaa, Tai ja Jaapani kohta.
Teine suurepärane sari on ?The Beautiful Cookbook?. Erinevalt eelmisest on tegemist suureformaadilise ja mitmekesise sisuga raamatutega, milles on püütud edasi anda vaadeldava regiooni kultuurilist tausta, rahvusliku köögi iseärasusi ja autentseid retsepte.
Eestis ilmunud kokaraamatutest leiab ära märkimist Ajakirjade Kirjastuse hiljutine raamat ?Õunakoogid?, autoriteks Lia Virkus ja Angeelika Kang. Raamatus on lihtsad retseptid, hea pildivalik ning arvestades praegu igal pool valitsevat õunauputust, on trükis väga hästi ajastatud.
Veel näitab Imre Kose Ameerikas väga populaarse trendi liquid food?i iseloomustamiseks raamatuid ?Juiced? (2004) ja ?Squeezed: 250 juices and smoothies? (2000). Üle 400 lehekülje retsepte mahlaste fotodega ei jäta ilmselt ükskõikseks kedagi. Mõlemad raamatud sobiksid ideaalselt asjaarmastajale jõulupakki.
Imre soovitab soojalt kokaraamatuid kingiideeks. Ja mitte ainult raamatut ? kingisaaja kujutlusvõime elavdamiseks võiks raamatule lisada midagi sellele omast. Eelpool mainitud raamatule ?New Wave Asia? soovitab Imre lisada juurde kimbu sidruneid või Itaalia kokakunsti tutvustavale raamatukesele pudelike kvaliteetset külmpressoliiviõli. Parim kingitus sünnipäevalapsele võib olla ka sõpradega ühiselt valmistatud pidulik õhtusöök. Miks mitte võtta omale abiks ja inspiratsiooniks mõni eelpool nimetatud võrratutest kokaraamatutest!
Autor: Signe Pärt