• OMX Baltic−0,27%302,04
  • OMX Riga0,14%871,12
  • OMX Tallinn−0,12%1 986,77
  • OMX Vilnius0,65%1 205,48
  • S&P 5003,26%5 844,19
  • DOW 302,81%42 410,1
  • Nasdaq 4,35%18 708,34
  • FTSE 1000,59%8 604,98
  • Nikkei 2251,7%38 285,97
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,9
  • GBP/EUR0,00%1,19
  • EUR/RUB0,00%89,98
  • OMX Baltic−0,27%302,04
  • OMX Riga0,14%871,12
  • OMX Tallinn−0,12%1 986,77
  • OMX Vilnius0,65%1 205,48
  • S&P 5003,26%5 844,19
  • DOW 302,81%42 410,1
  • Nasdaq 4,35%18 708,34
  • FTSE 1000,59%8 604,98
  • Nikkei 2251,7%38 285,97
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,9
  • GBP/EUR0,00%1,19
  • EUR/RUB0,00%89,98
  • 04.11.05, 00:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Leonardo köögimärkmed

?Leonardo köögimärkmeid ehk ?Romanovi koodeks?? avab lugeja ees veel ühe tahu mitmekülgsete huvidega maalija ja leiutaja elust ? toiduvalmistamise kire. Tuleb välja, et kõige aktiivsemalt tegeleski Leonardo da Vinci kokakunstiga. Noorukieas teenis ta Verrocchio ateljeest vabadel tundidel taskuraha ühe Firenze kõrtsi köögiabilisena, hiljem üritas koos Sandro Botticelliga söögikohta pidada. Leonardo kulinaarse karjääri kulminatsiooniks oli Sforzade õukonna peo? ja banketijuhi amet, mida ta pidas kolmteist aastat ja mis pidi talle andma esmaklassilised teadmised kokakunsti vallas.
Leonardo da Vinci legendaarne ?Romanovi koodeks? leiti alles 1981. aastal. Asjatundjad oletavad, et köögimärkmed on pärit tema enda sulest.
Rikkalike kommentaaridega ja Leonardo illustratsioonidega varustatud raamatus antaksegi ülevaade Leonardo tegevusest, tutvustatakse tema leiutisi köögitöö lihtsustamiseks, pakutakse hulganisti retsepte ning tuuakse arvukaid näiteid selle kohta, kuidas meister üritas parandada Sforzade õukonna lauakombeid ja käitumismaneere. Näiteks, millega asendada räpased laudlinad või milline näeb välja õige köök või mürkide segamisest toitudesse.
Autor: Tiina Kolk

Seotud lood

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Podcastid

Tagasi Äripäeva esilehele