3. november 2005 kell 22:00

Leonardo köögimärkmed

?Leonardo köögimärkmeid ehk ?Romanovi koodeks?? avab lugeja ees veel ühe tahu mitmekülgsete huvidega maalija ja leiutaja elust ? toiduvalmistamise kire. Tuleb välja, et kõige aktiivsemalt tegeleski Leonardo da Vinci kokakunstiga. Noorukieas teenis ta Verrocchio ateljeest vabadel tundidel taskuraha ühe Firenze kõrtsi köögiabilisena, hiljem üritas koos Sandro Botticelliga söögikohta pidada. Leonardo kulinaarse karjääri kulminatsiooniks oli Sforzade õukonna peo? ja banketijuhi amet, mida ta pidas kolmteist aastat ja mis pidi talle andma esmaklassilised teadmised kokakunsti vallas.

Leonardo da Vinci legendaarne ?Romanovi koodeks? leiti alles 1981. aastal. Asjatundjad oletavad, et köögimärkmed on pärit tema enda sulest.

Rikkalike kommentaaridega ja Leonardo illustratsioonidega varustatud raamatus antaksegi ülevaade Leonardo tegevusest, tutvustatakse tema leiutisi köögitöö lihtsustamiseks, pakutakse hulganisti retsepte ning tuuakse arvukaid näiteid selle kohta, kuidas meister üritas parandada Sforzade õukonna lauakombeid ja käitumismaneere. Näiteks, millega asendada räpased laudlinad või milline näeb välja õige köök või mürkide segamisest toitudesse.

Autor: Tiina Kolk

Hetkel kuum