Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Et riiki edukalt juhtida, peab raamidest väljuma

  Kõik on usutavasti näinud ja ka proovinud lahendada üht ülesannet, kus kolmes reas on kolm punkti ehk üheksa sümmeetriliselt asuvat punkti, mis tuleb omavahel ühendada nelja sirglõigu abil.
  Paljud inimesed jäävad selle ülesande juures jänni mitte ainult esimesel, vaid veel teisel ning kolmandalgi korral, isegi kui neile on vahepeal õige lahendus kätte näidatud.
  Ülesande mõte on õpetada, et nii kaua, kuni me mõtleme ja tegutseme nähtava kasti piires, ei pruugi me lahendust näha. Kui inimene aga suudab mõelda avaramalt kui nähtav raam, siis leiab ta lahenduse. Kui pikendada joont väljapoole punktidest moodustuvat ruutu, tekib võimalus ülesande lahendamiseks.
  See on hariv ülesanne, mida linna- ja vallajuhid võiksid aeg-ajalt meelde tuletada. Sest kole on kuulata ja lugeda arukate linna- ja vallajuhtide juttu sellest, kuidas avalik sektor ei tohi kasu eesmärgiks seada. Saada kasu ? see on midagi hirmsat ja ettevõtluses edukad vahendid ei saa olla kasutatavad avalikus sektoris. Ka ettevõtlus ja ettevõtja on ?kahtlased? asjad, kui nad just parasjagu suursponsorid pole.
  Aga sõna ?kasu? ei kätke endas ainult ärilist või rahalist kasu. Võtame näiteks avaliku sektori ökonoomika (valdkond, millega iga kõrgem linna- ja vallajuht tuttav peaks olema), mis õpetab, et iga riik ja iga tema üksus peab olema orienteeritud kasule ja selle kasvule. Kui riik ei pea silmas kasumlikkust, mis väljendub tema kodanike rikkuse ja heaolu tõusus, siis ei saa me rääkida heaoluriigist. Kohatu oleks siinkohal hakata ümber jutustama avaliku sektori ökonoomika kursust, mis õpetab teaduslikele materjalidele tuginedes piiratud ressursside efektiivset kasutamist praktikas, kuid ühe lausekatke tooksin: ?Teadusena võimaldab avaliku sektori ökonoomika formuleerida teoreetilisi seisukohti, prognoosimaks ühiskonna kasusid ja kaotusi ühest või teisest poliitikast või avalikust projektist?? (Evi Ulst ?Avaliku sektori ökonoomika?, 1998).
  Et asuda efektiivselt majandama avalikku sektorit, tuleks lõpetada ettevõtlusele halbade omaduste külge kleepimine.
  Mõistlik on astuda kujutletavast kastist välja ning otsida koostööd avaliku sektori esindajatel omavahel ning lisaks ettevõtjate ja teadlaste-õpetlastega. Akadeemiline ringkond on ka noores Eesti riigis uurinud riigi tegevuse kasumlikke ja kahjumlikke aspekte, heaolu ja selle kasvu võimalusi. Teatakse, mis on sotsiaalne diskontomäär või sotsiaalsed kaalud, rääkimata inimkapitalist, hariduse tarbimis- ja investeeringuefektist, tervise tootmisfunktsioonist või tõsiasjast, et tõhusat sotsiaalpoliitikat ei saa luua tõhusa majanduspoliitikata.
  Kõik, kes on suuremal või vähemal määral seotud avaliku sektori juhtimise ja mõjutamisega, võiksid korrakski vaadata oma punkte eemalt. Lugege kasvõi 1994. aastal eesti keeles välja antud C. Northcote Parkinsoni ?Parkinsoni seadust? või Tartu Ülikooli Kirjastuse poolt välja antud Evi Ulsti ?Avaliku sektori ökonoomikat?.
 • Hetkel kuum
Kaamose ennustajate argumendid kaovad kui kevadine lumi
Kätte võib olla jõudnud murdepunkt, kus majandus ja turud asuvad tõusuteele, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kätte võib olla jõudnud murdepunkt, kus majandus ja turud asuvad tõusuteele, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tänane börsipäev keerleb Föderaalreservi õhtuse otsuse ümber
Tänane börsipäev on kantud õhtusest Föderaalreservi intressimäärade tõstmise otsusest ning sellele eelnevatest-järgnevatest sõnumitest ja sündmustest.
Tänane börsipäev on kantud õhtusest Föderaalreservi intressimäärade tõstmise otsusest ning sellele eelnevatest-järgnevatest sõnumitest ja sündmustest.
EfTENi kinnisvarafond kaotas kasumit, Arakas ootab ebakindluse jätkumist
EfTEN Real Estate Fund III kasvatas eelmisel aastal nii müügitulu kui ka üüritulu, kuid ettevõtte kasum vähenes.
EfTEN Real Estate Fund III kasvatas eelmisel aastal nii müügitulu kui ka üüritulu, kuid ettevõtte kasum vähenes.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Coop Eesti uus juht vihjas, et kauplustekett on ostulainel
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
Saksamaa asemel uued diilid: Euroopa ostab sõjarelvi hoopis mujalt
Euroopa piiririigid ei usalda enam Saksamaad ning hangivad edaspidi relvi Ameerika Ühendriikidelt ja Lõuna-Korealt.
Euroopa piiririigid ei usalda enam Saksamaad ning hangivad edaspidi relvi Ameerika Ühendriikidelt ja Lõuna-Korealt.
Raadiohommikus lilleärist, pankrottidest ja Ukraina reklaamiturust
Veebruarikuu esimeses raadiohommikus räägime algavast lillemüügi kõrghooajast. Tulekul on sõbrapäev ja naistepäev, mis on lillemüüjate jaoks aasta tippsündmused. Kuidas lillekasvatuse äri on kõrgete energiakuludega toime tulnud ja millised on lillemüügi trendid, arutame Rikets Lillede peaagronoomi Getriin Hermliniga.
Veebruarikuu esimeses raadiohommikus räägime algavast lillemüügi kõrghooajast. Tulekul on sõbrapäev ja naistepäev, mis on lillemüüjate jaoks aasta tippsündmused. Kuidas lillekasvatuse äri on kõrgete energiakuludega toime tulnud ja millised on lillemüügi trendid, arutame Rikets Lillede peaagronoomi Getriin Hermliniga.

Olulisemad uudised

Üle saja Eesti ettevõtja lõksus: Valgevene keelab äri müüa Teiste hulgas Silvano, Helmes, Kaamos
Isegi kui tahta Venemaa sõjas osaleva Valgevene ärist väljuda, siis üle saja Eesti ettevõtja jaoks on see nüüd võimatu. Lukašenka valitsus keelab ebasõbralike riikide välisosanikel firmade osalusi võõrandada.
Isegi kui tahta Venemaa sõjas osaleva Valgevene ärist väljuda, siis üle saja Eesti ettevõtja jaoks on see nüüd võimatu. Lukašenka valitsus keelab ebasõbralike riikide välisosanikel firmade osalusi võõrandada.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.