Tõnis Oja • 18. detsember 2005 kell 22:00

Tallinkist kolmveerand miljardit läinud

Tallinki aktsia hind langes reedel 76,98 kroonini (4,98 euroni) ehk 2,57 protsenti eilsest sulgemishinnast ning 6,7 protsenti avalikust esmaemissioonist madalamale.

Kauplemine oli kahe eelmise päevaga võrreldes aktiivsem. 358 tehingu käigus vahetas omanikku üle poole miljoni aktsia, mis andis aktsia käibeks 45,5 miljonit krooni. Aktsiate esmaemissiooniga võrreldes on Tallink kaotanud oma turuväärtusest 750 miljonit krooni.

Pärast Tallinki börsiletulekut on Tallinna börsil nüüd üheksa ettevõtet, mille turuväärtus ületab miljardit krooni.

Eesti Telekomi ning Tallinki turukapitalisatsioonid ületavad 10 miljardit krooni. Telekomiettevõtte väärtus on eilse seisuga 16,2 ning Tallinki väärtus 10,4 miljardit krooni. Tallinki ümber toimuva möllu varjus on miljardi krooni turuväärtuse ületanud ka Baltika (1,1 miljardit krooni).

Peale ülalnimetatute kuuluvad miljardiklubisse veel Merko Ehitus (5,1 miljardit krooni), Tallinna Vesi (4,2 mld kr), Tallinna Kaubamaja (2,4 mld kr), Norma (1,3 mld), Saku (1,2 mld krooni) ja Harju Elekter (1,1 miljardit krooni).

Starmani turuväärtus on praegu veidi alla 0,8 miljardi krooni ehkki esimesel börsipäeval käis korraks üle miljardi krooni taseme ka tema.

Kui eelmistel päevadel võis öelda, et Tallinki aktsia elab oma elu ning ülejäänud turg oma elu, siis nüüd tundub, et Tallinki aktsia ebaedu hakkab mõjutama ka teiste aktsiate hinnaliikumist. Kümne likviidsema aktsia hinnaliikumist peegeldav Äripäeva indeks langes 0,33 protsendi võrra 1907,07 punktini. Lisaks Tallinki aktsiale odavnesid Tallinna Kabamaja (0,54%), Eesti Telekom (0,27 protsenti) ning Tallinna Vesi (0,22 protsenti).

Ka Harju Elektri aktsia hind oli enne börsipäeva lõppu miinuses (päeva alguses siiski plussis), kuid päeva lõpuks jäi aktsia hind nullipoisiks. Käibe poolest jäi aga nullipoisiks, st aktsiaga ei sooritatud ühtegi tehingut, Starmani aktsia.

Hetkel kuum