Viirused olid detsembris aktiivsed

Toivo Peegel 12. jaanuar 2006, 00:00

Erinevalt stabiilsest novembritabelist osutus 2005. aasta detsember suhteliselt aktiivseks. Esimest kuut kohta tabasid olulised muudatused ning järjekordselt vahetus ka tabeli liider. Vastu ootusi ei saanud selleks mitte mõni Mytobi või Doomboti perekonna esindaja, vaid juba poolteist aastat internetis tiirelnud Zafi.d. Sel korral olid tema näitajad vägagi muljetavaldavad - pea 30% viiruste liikluse kogumahust.

Viimaste kuude liider, Mytob.c, langes teisele kohale, ehkki tema näitajad tegelikult ei muutunud.

Doomboti perekonna ussid, mis tungisid mõni kuu tagasi meie tabelisse ja konkureerisid aktiivselt Mytob-am perekonnaga, on järsku jäljetult kadunud. Kadusid mitte ainult 16. ja 20. kohta hoidnud Doombot.g ja .d, vaid ka novembris teisel kohal paiknenud variant .b!

Kui tabelisse oleks ilmunud uued kahjurprogrammid, siis oleks Doomboti kadumist saanud seletada väljatõrjumisega hoopis aktiivsemate viiruste poolt, kuid midagi sellist ei toimunud.

Edasi on veelgi huvitavam. Eakas viirusesõdade veteran Lovgate.w saavutas edetabelis kolmanda koha. Meid ei üllata juba ammu selle Aasia päritolu ussi näitajate aastatepikkune stabiilsus. Ilmusid uued viirused ja vahetusid edetabeli liidrid. Aga LovGate.w, nagu ta oli levinumate usside hulgas, nii ta sinna ka jääb.

Novembris kõige suuremat kära tekitanud viirus oli Sober.y. Meie novembritabelis hõivas ta tagasihoidliku 13. koha, aga tõusis korraga 9 koha võrra ja saavutas detsembris 4. koha. Detsembri keskel lõpetas ta enda postitsi levitamise ja jäi "paremaid aegu" ootama.

Mõningail andmeil saabusid need "paremad ajad" Soberi jaoks 5.-6. jaanuaril, kui ta üritas juba nakatatud arvutitesse alla laadida oma uut varianti. Soovitame arvutikasutajatel olla ettevaatlikud ja kahtlustada kõiki manustega kirju, eriti juhul, kui need on saadetud mõnest tähtsast riigiasutusest, näiteks FBIst. On võimalik ka, et Soberi autor kasutab ussi uut versiooni miljonite värskete paremradikaalset natsipropagandat sisaldavate kirjade laialisaatmisel.

Zafi.b on enimlevinumaid postiusse viimase kahe aasta jooksul. Ta on korduvalt olnud meie edetabeli liider, kuid viimaste kuude jooksul on tema näitajad märgatavalt langenud. Novembris oli ta juba 18. kohal ja hinnanguliselt oleks ta detsembris pidanud tabelist välja jääma. Kuid tema noorema venna Zafi.d otsustav tõus liidripositsioonile ei jätnud mõjutamata ka Zafi.b näitajaid. Tõus seetõttu 13 kohta.

Kokkuvõttes on meil esiviisikus kaks esindajat perekonnast Zafi ning üks perekonnast Mytob, Sober ja LovGate. Mytobi endisest ülekaalust pole enam jälgegi. Vaatamata sellele, et 20 levinuma kahjurprogrammi hulgas on siiani 10 Mytobi erinevat varianti, on ilmselge, et nad tõrjutakse üsna kiiresti tabelist välja 2006. aastal ilmuvate uute usside poolt.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:42
    Otsi:

    Ava täpsem otsing