Eesti Energia läks reservkütuse kallale

Kristina Traks 23. jaanuar 2006, 00:00

Narva Elektrijaamade reservikatlamajas on alates neljapäeva õhtust Eesti Gaasi ebastabiilsetest tarnetest tulenevalt viidud gaasi tarbimine miinimumkoguseni ja reservkütusena võeti kasutusele põlevkiviõli.

Ka Iru elektrijaamas mindi osaliselt üle kergele kütteõlile. "Eesti Gaas lubas hinnavahe kompenseerida," ütles Eesti Energia juhatuse liige Lembit Vali.

"Iru elektrijaamas on reedehommikuse seisuga viidud tootmisreservid miinimumpiirini. Kõik tootmisvõimsused on töös, kuid oleme tulenevalt Eesti Gaasi survest vähendanud kasutatava gaasi hulka. Suudame hetkel oma kohustused tarbijate eest täita ja oleme vajadusel valmis gaasitarnete katkemisel kasutama reservkütusena kütteõli," rääkis hetkeseisust Tallinnale sooja tootva Iru elektrijaama direktor Toomas Niinemäe. "Eesti Gaasi piirangute tõttu on oluliselt tõusnud energiatarnete jätkuvuse risk elanikkonnale, sest oleme sunnitud meist mitteolenevatel põhjustel töötama tootmisreservita," täiendas Niinemäe.

Eesti Gaasi müügiteenuste ettevõtte direktor Raul Kotov ütles reedel, et Venemaa annab Eestile gaasi nii palju kui võimalik ja mingit gaasiblokaadi küll ei ole.

Kotov ütles Eesti Gaasi ebastabiilseid gaasitarneid kommenteerides, et nii Eestis kui ka teistes ümberkaudsetes riikides on külma tõttu energiatarbimine maksimumis ja gaasikogused, mis tarbijatele antakse, maksimaalsed.

"Gaasi hind on võrreldes teiste kütustega soodne ja kõik üritavad maksimaalselt gaasi kasutada," rääkis Kotov.

"Püüame klientidega siiski kokku leppida, et nad võimalusel kasutaksid gaasile alternatiivset kütust ning Venemaaga peame praegu läbirääkimisi, et avada gaasitarneteks erakorraliselt lisaks Karksi ja Värska ühendusele ka kolmas ühendus," ütles Kotov. "Venemaalt oleme ka lisakoguseid saanud, nad annavad meile lisagaasi nii palju, kui saavad."

Eesti Energia pressiesindaja Helen Sabraku sõnul on Eesti Energial olemas kriisikomisjon, kuid seni pole seda kokku kutsutud, sest kõik toimib kavakohaselt. Siiski möönis Sabrak, et Eesti Energia on kõrgendatud valmisolekus.

"Eesti Energial on kriisikava olemas absoluutselt kõikideks juhtumiteks," ütles Lembit Vali.

"Varudega meil probleeme ei ole," ütles Vali. Tema sõnul peaks varusid jätkuma vähemalt nädalaks, seejärel saab põlevkiviõli juurde tuua.

Suure külma tõttu on osaliselt katkenud ka elektriliinid. "Hetkel suuri katkestusi ei ole," ütles Vali. Tegemist on peamiselt lokaalsete katkestustega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:43

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing