Kohila ümbrikutsehh müüdi rootslastele

Liis Kängsepp 07. veebruar 2006, 00:00

"Kuna omanikud tahavad toomisstrateegiat ühtlustada, siis sellega seoses otsustati, et on õigem ümbrike tegemine ära müüa," ütles Smead Eesti juhataja Alar Oja. "Suuname oma jõud teistele tegevustele ja laiendustele, elu läheb edasi."

Smeadi ümbrikutsehhi uus omanik on Rootsi päritolu Bong Ljungdahl AB. Kuhu Bongilt saadud summa investeeritakse, Oja sõnul veel selge ei ole. "Asi selgub lähikuudel."

Möödunud kalendriaastal oli Smead Eesti käive Oja sõnul umbes 400 mln krooni, sellest alla 10% moodustas ümbrike tootmine. Kuna Smead Eesti majandusaasta lõpeb märtsis, pole firma veel kasuminumbrit kalkuleerinud.

Oja kinnitab Bong Ljungdahli pressiteates seisnud infot, et tehinguga läksid kaasa masinad ja inimesed - sisuliselt võttis Bong lihtsalt töötava ettevõtte üle.

"On strateegiliselt oluline, et saame oma klientidele pakkuda konkurentsivõimelist teenust ja toetada oma kiiresti kasvavat Baltimaade üksust kohaliku tootmisega," sõnas Bong Ljungdahli tegevjuht Anders Davidsson.

Milliseid muutusi uued omanikud töötajatele tähendavad, ei osanud ümbrikutsehhi juhataja Tõnu Mets veel öelda. "Alles kolm päeva tagasi müüdi meid maha ja eks ootame nüüd omanikke," sõnas ta eile ümbrikuliini kõrval seistes.

Bongi pressiteates seisab, et Kohila ümbrikuüksuse ülevõtmine kergitab nende aastakäivet rohkem kui 30 mln krooni võrra ning selle mõju peaks näha olema aasta teisest poolest. Kogu Bongi grupi aastakäive on umbkaudu 3,2 miljardit krooni. Ettevõttel on 1400 töötajat ja tootmismaht pisut alla 20 miljoni ümbriku aastas. Bongi tehased asuvad peale Skandinaaviamaade veel Poolas, Saksamaal, Belgias, Suurbritannias ning Iiri- ja Venemaal.

Kohilas on ümbrikke toodetud 1992. aastast. Oja sõnul Eestis ühtegi teist suuremat ümbrikutootjat ei ole. Kohilas tehakse ümbrikke praegu kahel liinil, millest üks töötab ööpäev läbi. Müratase tsehhis on nii kõrvulukustav, et isegi tund pärast lühiajalist viibimist tootmises viibimist kõrvad valutavad.

Ümbrikutsehhis töötab praegu 40 inimest, kes lähevad üle Bongi hingekirja. Millal täpselt ülevõtmine toimub, praegu veel teada ei ole, Bongi pressiteates seisab, et ülevõtmine tahetakse lõpetada esimese kvartali jooksul.

Smead Eesti klientide jaoks muutus märgatav ei tohiks olla - ümbrikke müüakse sama hinnaga edasi, nüüd ostetakse need ainult Bongi käest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:45
Otsi:

Ava täpsem otsing