Enammaksud käibemaks tuleb kohe tagasi küsida

Olavi Kärsna 13. veebruar 2006, 00:00

Kui ettevõtlust lõpetav FIE enammakstud makse kohe tagasi küsi, kannab maksuametnik raha riigi tuludesse ja FIE ei saa hiljem midagi.

Tegemist on käibemaksuga, mida ettevõtluse ajal teatavasti reeglina kroonides tagasi oma kätte ei küsita, vaid jäetakse see tulevaste perioodide ettemakseks. Oleks see näiteks tulumaksu ettemakse (avansilised maksed), oleks asi lihtsam, sest tuludega on inimesel tegemist ka pärast ettevõtlusega lõpetamist ja siis saab tehtud avansilisi makseid arvestada. Käibemaksuarvestusega lõpeb aga vahekord pärast ettevõtluse lõpetamist täielikult.

Maksukorralduse seaduse N 10 ütleb, et maksuhalduri ülesannete hulka kuulub ka enammakstud maksusummade tagastamine. Sama seaduse N 33 järgi on õigus taotleda maksuhaldurilt enammakstud summa tagastamist või tasaarvestamist kolme aasta jooksul enammakse tekkimise päevast arvates. Ja tagastamist tuleb nimelt taotleda, sest N-i 106 järgi tuleb tagastusnõue esitada kirjalikult.

Tsiviliseeritud riigis oleks loomulik, kui maksuamet selgitaks maksumaksjale tema õigust tagasi saada enam makstud maksud ning kuidas seda õigust realiseerida. Meie maksukorralduse seaduse N 14, milles räägitakse maksukohustuslasele teabe andmisest, sellisel teemal selgituste andmisest ei räägita. Maksukohustuslasele tuleb anda teavet ainult tema taotlusel ja sedagi seaduses üles loetud küsimustes, mille hulgas käibemaksu tagasitaotlemist ei ole märgitud. Loetelu on ammendav, nii et maksuametile pole juriidilises mõttes midagi ette heita.

FIE-l tuleb ettevõtluse lõpetamisel arvestada, et enammakstud käibemaksu peab ise ja tingimata kirjalikult tagasi küsima. Tagasiküsimusel on kaks võimalust: kas lasta see endale tagasi maksta või tasaarveldada sellega mõnda muud makset, kas siis tulu- või sotsiaalmaksu. Kui keegi nüüd avastab, et ta pole seda teinud, siis tagasiküsimise õigus on kolme aasta jooksul lõpetamise päevast lugedes.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:46
Otsi:

Ava täpsem otsing