Surrogaatraha kõigub laialt

Romet Kreek 06. märts 2006, 00:00

Kuigi Tallinna börsil leidub ka aktsiaid, mille puhul päevane kümneprotsendine kõikumine imestama ei pane, on viimasel ajal samaga hakkama saanud surrogaatraha erastamisväärtpaber.

Iseäranis just viimase kuu aja jooksul on muutnud EVP hinnakõikumine silmatorkavalt suureks. Kindlasti on süüdi erastamisväärtpaberi kõikumises lai ostu- ja müügihinna vahe.

Samas peaks erastamisväärtpaberi aeg ükskord ka ümber saama hakkama. Reedel tõusis erastamisväärtpaberi hind 9,39 protsenti, 0,98 kroonile. Järelejäänud erastamisväärtpaberid peaks lunastatama ühe krooniga.

4/5 reedese börsipäeva käibest tuli Tallinki aktsialt. Tallinki aktsia hind tõusis 0,64 protsenti, 73,85 kroonile (4,72 eurole). Aktsiaga tehti 44 tehingut ja 20,2 mln kroonine käive. Pärast kella 14 pandi läbi mõned suured tehingud Tallinki aktsiaga. Nii vahetas omanikku 10 000, 33467 ja 200 000 aktsiat hinnaga 4,70 eurot.

Silja Line'i müügiprotsessis on sõelale jäänud viis firmat, nende seas ka Tallink. Kes peale Tallinki edasi järgmisse vooru pääsesid, pole teada. Võib-olla pani see infokild investoreid aktsiat ostma. Kuid Tallinki kohta tuli veel üks uudis. Uudisteagentuur BBN vahendas Vene ajalehe Kommersant uudist, et Tallinkil on plaanis uuesti avada Sankt-Peterburgi laevaliin.

Protsentuaalselt sama palju tõusis ka Eesti Telekomi aktsia hind. Aktsia sulgus 122,98 kroonil ehk 7,86 eurol. Aktsia käibeks tuli 1,7 mln krooni. Eesti Telekomi aktsia hinda mõjutab see, et TeliaSonera on jätkanud Eesti Telekomi aktsia akumuleerimist.

Rakvere Lihakombinaadi aktsiaga tehti üks 12 tuhande kroonine tehing. Aktsia hind ei muutnud. Rakvere Lihakombinaadi omanikule HK Ruokatalole võib linnugripi edasine võimalik areng negatiivselt mõjuda.

Hollandi investeerimispank F. Van Lanschot Bankiers analüüsis linnugripi situatsiooni ning otsis võimalikke võitjaid ja kaotajaid.

Kui olukord halveneb edasi, on Euroopa ettevõtetest suurimate kaotajate hulgas ka Soome ettevõtte aktsia.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing