Kommertspangad aitavad riigil tulumaksutagastuselt kokku hoida

07. märts 2006, 10:18

Hanspank ja Nordea pank aitavad riigil eurodes võetud eluasemelaenu intressidelt arvestatavalt tulumaksult kokku hoida ligikaudu miljon krooni.

Kokkuhoid tekib sellest, et raamatupidamisseadus käsib juriidilistel isikutel arveldada eurodes vastavalt Eesti Panga kursile. Kui pank võtab eurolaenude intressi laenuvõtja pangakontolt maha vastavalt oma kursile ja teatab intressisumma maksu- ja tolliametile vastavalt Eesti Panga kursile, tekib summades väike erinevus laenuvõtja kahjuks. Valdav osa eluasemelaenudest on võetud eurodes.

Näiteks, kui eraisikust laenuvõtja maksis aasta jooksul intressideks 1000 eurot, võttis 15,7-kroonise vahetuskursiga pank tema arvelduskontolt maha 15 700 krooni. Eesti Panga kursi järgi arvestades teatab pank samas maksu- ja tolliametile, et intresse maksti 15 647 krooni ehk 53 krooni vähem kui tegelikult. Laenuvõtja ei saa tulumaksu tagasi 53 kroonilt, mida ta on tegelikult maksnud.

?Vahetuskursi erinevusest tekib paratamatult väike vahe summades, aga see on inimese kohta väikene,? kommenteeris Hansapanga meediasuhete juht Kristiina Tamberg, ?toodud näites puudutab tulumaksutagastus ligikaudu neljandikku sellest 53 kroonist, mis on kursivahest tulenev erinevus aasta laenumaksete osas.?

Nordea pank teatab eurolaenude intressisumma maksuametile eurodes, näidates sealjuures, kui palju see on Eesti Panga kursi järgi kroonides.

?Näites toodud 53 krooni ei ole mitte kliendi laenukulu, vaid tavaline valuutavahetuskulu, st klient ostab pangalt tavalise ülekandekursiga valuutat eurodes võetud laenu tagasimaksmiseks,? kommenteeris Nordea panga turundusspetsialist Tauno Tõhk. ?Kui laenuvõtja omab ise eurosid või on ta sissetulekud näiteks eurodes, siis konverteerimiskulu ei ole.?

Tõhk lisas: ?Asja teine külg on see, et klient võttis eurolaenu sellepärast, et eurolaenu intress on parem kui kroonilaenul ja kui ta sellise valiku tegi, siis on ta välja arvestanud et niimoodi tuleb kokkuvõttes odavam.?

Erinevalt Hansapangast ja Nordea pangast arvestavad SEB Eesti ühispank ja Sampo pank eluasemelaenu intressid maksuameti jaoks ümber selles kursis, mis kommertspangas kehtib.

?Teatame maksu- ja tolliametile makstud intresside summa kroonides, mis on leitud konverteerides eurodes intressimaksed tagasi Eesti kroonideks selle sama kursiga, millega me konverteerime kroonides laenumaksed eurodeks,? kinnitas SEB Eesti Ühispanga eluasemelaenude arendusjuht Triin Messimas. ?Seega klient saab tagasi tulumaksu täpselt sellelt summalt, mille ta on reaalselt intressideks ära maksnud.?

Sampo panga krediiditoodete osakonna juhataja Arvi Lipp ütles, et neil võib esineda erinevust kliendi poolt makstud summade ning maksuametile esitatud summade vahel vaid selles ulatuses, mida põhjustab ümardamine.

?Maksu- ja tolliametile läheb info kroonides ning summa saadakse eurodes makstud intressisumma korrutamisel kursiga, millega võetakse ka vastava kliendi igakuised tagasimaksed,? rääkis Lipp.

Eluasemelaenu võtnud Allan Reinsalu ütles kommentaariks, et talle tundub, nagu oleks tema kui laenuvõtja õigusi piiratud. ?Mine ja võta kinni, kellel õigus on,? lisas ta samas intressiarvestuse tõlgendamisvõimaluste kohta, ?kui midagi peaks muutma, siis seda, et kõikides pankades peaks andmete esitamine olema ühtemoodi.?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing