Kehvasti tehtud mootoripesu võib autole saatuslikuks saada

Ardo Kalda 28. aprill 2006, 00:00

Lisaks auto välis- ja sisepesule pakuvad pesulad ka mootoripesu. See pole küll hädavajalik, kuid näiteks töökotta minnes on hea, kui auto kapotialune on puhas ja suur mustus võib mootori tööd lõpuks segama hakata.

"Mootoripesu tuleb teha, kuid selles on oma ohud. Ohtlikud kohad on elektriseadmed, kojamehed, generaator, starter, küünlad, jagaja, süütepoolid ja alarmid," ütleb Autoplus Eesti OÜ juhataja Kristjan Peterson. Enamikus tuntud pesulates on tööl küll teadlikud pesijad, kes on palju mootoripesusid teinud ja teavad, mis tuleb enne pesu kinni katta. Asi on nimelt selles, et see pole n-ö liinitöö, vaid nii, nagu iga auto on erinev, on ka kaetavad asjad erinevad.

Peterson toob näiteks Saabi, kus igal silindril on eraldi süütepoolid, mis on küll katte all peidus, kuid muutuvad niiskust saades kasutuskõlbmatuteks. Üks süütepool maksab aga 4700 krooni ja lohakas pesemine oskamatu inimese poolt võib sellise auto omanikule väga kulukaks osutuda.

Kiirkäsipesula Jazz vahetusevanem Janno Suurvärav ei soovita mootoripesu ise kodus üritama hakata ja kui seda üldse teha, siis parem las teeb seda inimene, kes sellise tööga enne kokku puutunud. Suurvärav nimetab, et seesugust pesu tuleks teha üldse ainult tõsise vajaduse korral. Niisama pole mootoripesu mõtet ette võtta.

Siiski ei taha ka pesulad vastutust mootoripesudega endale võtta, sest alati võib mõnel autol kuskil mingi lahtine pistik olla, kuhu vesi sisse läheb.

Pesulates võetakse inimestelt selle kohta ka allkiri, et mootoripesu toimub nende omal vastutusel. Autoelektriga tegeleva Autotähe müügijuht Tauri Maalt selgitab, et ka nende poole on pöördutud muredega, mille on tekitanud mootoripesu.

Maalt kinnitab, et mootorile on kõige ohtlikum asi survepesu, mille käigus vesi ja niiskus tungivad pistikutesse ning teevad ka süüteosale liiga.

BMWsid müüva United Motorsi müügidirektori Toomas Pärna sõnul on nende autode mootoritele keelatud survepesu teha.

Pärna nimetab, et loomulikult teevad nad lapi, harja ja vahel ka voolava veega mootoripuhastust, kuid mitte kunagi survepesuriga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing