Poola zlott võib odavnema hakata

Raivo Sormunen 30. mai 2006, 00:00

Poola zlotilt oodatakse odavnemist, sest kiireneva majanduskasvu tõttu võib riigi keskpank lõpetada baasintressimäärade langetamise. See võib vähendada välisinvestorite huvi Poola võlakirjade ja kohaliku valuuta vastu, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Analüütikud prognoosivad, et Poola majanduskasvu tempo kerkis 2005. aasta esimese kvartali 4,2 protsendilt tänavu esimeses kvartalis 5,1 protsendini. Kasvunumbrid tehakse teatavaks homme. Samas usuvad analüütikud, et riigi keskpank jätab baasintressimäära homme kõigi aegade madalaimale, 4% tasemele.

"Seos võlakirjaturule liikuva rahavoolu ja zloti liikumise vahel on väga tugev," ütles Citibank ASi strateeg Miroslav Plojhar. "Me tõenäoliselt oleme näinud ära baasintresside langetamise tsükli ning see omab zlotile negatiivset mõju. Järgneva kuue kuu jooksul võib valuuta langeda 4 zlotini euro kohta (3,912 Eesti krooni zlott)". Eile nõrgenes valuuta euro vastu 3,91 zlotilt 3,93 zlotini.

Poolas on alates möödunud aasta teisest poolest olnud äärmiselt madal inflatsioon, kõikudes umbes protsendi ümber. Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) ütles möödunud nädalal, et Poola peaks oma intressimäärasid hoidma paigal, kuna kasvav majandus võib sütitada inflatsiooni. Poola rahapoliitikat juhtiva nõukogu liige Dariusz Filar ütles samuti, et ilmselt pole vaja intressimäärasid muuta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing