Hundimägi: Alaküla otsib Kesknädalale sponsoreid

27. september 2006, 12:48

Tänase Kesknädala juhtkiri peegeldab hästi
seda maailma, millest unistab Kesknädala sisuline väljaandja Edgar Savisaar.

Maksumaksjate raha kamandades omab Savisaar suurt mõju kogu riigis. Savisaare mõjukus tõmbab ligi äriliidreid, kes loodavad häid suhteid kasutades teha enda ärile kasulikke tehinguid avaliku sektoriga.


Hästi kirjeldas äri ja poliitikute seotust ettevõtja Jüri Käo möödunud nädalal toimunud Äriplaani konverentsil. "Mulle ei meeldi, et pead astuma erakonda, et saada Tallinnas detailplaneeringut või püstitada Kalevipoega Tallinna lahte. See on ohtlik tendents. Venemaal saavad äri teha ainult need, kes on eliidiga heades suhetes," lausus Käo.


Põimides äriliidrite, Keskerakonna ning riigi suhted on Savisaar viinud Eesti mitu sammu lähemale sellisele riigijuhtimisele, mida me näeme Venemaal. On ainult üks suur erinevus. Savisaarel ei ole mõju Eesti meedia üle ja see teda häirib. Õigem oleks öelda takistab või pidurdab.


Öeldakse, et kui sa sööd vorsti, siis on parem, kui sa ei näeks seda, kuidas vorsti tehakse. Seda ütlust sobib kasutada ka Keskerakonna ja meedia suhete iseloomustamiseks. Savisaar tahab valimiste eel sarnaneda ilusa ja hästi pakendatud vorstiga, aga Savisaare õnnetus seisneb selles, et meedia näitab, kuidas seda vorsti valmistatakse.


Loen tänasest Kesknädala juhtkirjast välja järgmise soovituse Keskerakonda toetavatele ärimeestele: kui tahate, et Keskerakond püsiks võimul, siis tuleb tõsisemat tähelepanu pöörata meediale. Kuna suuremat osa Eesti ajakirjandusest on meie äriliidritel ja poliitikutel raske panna enda pilli järgi tantsima, siis on ainsaks päästerõngaks Kesknädal.


Alaküla kutsub oma tänases kirjutises üles Oliver Kruudat, Urmas Sõõrumaad, Toomas Annust, Vjatšeslav Leedot, Ain Hanschmidti ja teisi sõbralike jõude Kesknädala trükkimist toetama. Kaup oleks väga lihtne. Ärimeestelt tuleb raha, et avaldada järgmisel poolel aastal Kesknädalat suures tiraažis. Parteileht omakorda üritab teha kõik, et Savisaar saaks valimistel tugeva tulemuse ning jääks võimule. Savisaar jällegi tagab, et meie kohalikel kapitalistidel läheb ka pärast kevadisi valimisi kõik õlitatult.


On huvitav jälgida, kuidas Keskerakonna toetajad Alaküla üleskutsele vastavad. Kui nüüd avatakse rahakraanid ja asutakse Kesknädalat sponsoreerima, siis näitab see, et osadele ärimeestele võib võimu vahetus riigis tähenda tõsist poliitilist riski.

Aivar Hundimägi

ÄP arvamustoimetuse juht

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. September 2006, 12:54
Otsi:

Ava täpsem otsing