Majandusprofessor: firmade lahkumist ELi vanadest riikidest uutesse ei tohi segada

Annika Matson 05. oktoober 2006, 11:28

Äripäeva homme ilmuvas kolumnis möönab TTÜ
majandusprofessor Kaarel Kilvits, et firmade lahkumist ELi vanadest riikidest
uutesse ei tohi segada.

Ettevõtete lahkumine ELi vanadest riikidest tekitas valulisi reaktsioone, langedes ametiühingute, valitsuste ja avaliku arvamuse ränga meelepaha alla, kirjutab TTÜ majandusprofessor.

“Kuid sisuliselt polnud neil valikut. Neil oli valida vaid tootmiskulude alandamise või turuosa kaotamise vahel. Brüsselis ja ELi vanade riikide pealinnades arutatakse palavikuliselt tekkinud situatsiooni ja selle võimalikke lahendusi,” argumenteerib Kilvits oma kolumnis.

“Seni on töökohad peamiselt teistest riikidest Eestisse tulnud. Kuigi enamasti on saabunud madaltehnoloogiline väikese lisandväärtusega tootmine, on see meile siiski üldjuhul kasulik olnud. Kuid esimesed saabujad on juba SRÜ ja Aasia suunas edasi liikunud. Arvestades meie suurt palgatõusu, see protsess ainult kiireneb. Kelle põhiline äriidee oli Eesti madalatelt palkadelt kasu lõigata, otsivad meeleheitlikult uusi jahimaid,” lõpetab Kilvits.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. October 2006, 11:26
Otsi:

Ava täpsem otsing