Kunda elanik ähvardas õhkida tsemenditehase

09. oktoober 2006, 08:45

Kunda tsemenditehase tolmu aastaid
kannatama pidanud 68aastane mees helistas üleeile õhtul keskkonnainspektsiooni
ja ähvardas tehase õhku lasta, kirjutab Virumaa Teataja.

Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuuli sõnul helistas neljapäeva õhtul üks mees ja lubas Kunda tsemenditehase õhku lasta, kui neljakümne viie minuti jooksul midagi ette ei võeta ja tolmutamist ei lõpetata.

Rakvere politseiosakonna kriminaaltalituse vaneminspektor Andrus Liiv rääkis, et keskkonnainspektsioon pöördus politsei poole. Kriminaalpolitseinikud koos Kunda konstaabliga tegid lühikese aja jooksul kindlaks helistaja, 68aastase mehe, kes korravalvuritele teo üles tunnistas. Politsei alustas juhtunu kohta kriminaalmenetlust paragrahvi alusel, mis käsitleb avaliku korra rasket rikkumist lõhkeseadeldise või lõhkematerjaliga ähvardades. Kohtus süüdi mõistmisel võib ähvardajat oodata vanglakaristus kuni viis aastat.

Kunda linnaelanik Valdeko Raudpuu selgitas, et tsemenditehasest tulev tolm rikub tema kinnis- ja vallasvara. Mees tunnistas, et on aastaid pidanud tolmuvastast võitlust, pöördunud mitmete institutsioonide poole alates linnavalitsusest ja lõpetades peaministriga. Paraku tulutult.

Raudpuu sõnul läks ta üleeile õhtul välja ja märkas järjekordset tsemenditolmu lainet.
"Kops läks üle maksa, haisvat tolmu tuli," põhjendas ta telefonitoru haaramist ja keskkonnainspektsioonile helistamist.

Aktsiaseltsi Kunda Nordic Tsement haldusdirektor Arvo Vainlo ütles eile pärastlõunal, et sündmus on veel värske ega ole lõplikku lahendust saanud. Sestap ei soovi ettevõte juhtunut kommenteerida.

Kunda linnapea Allar Aron tunnistas, et tema ei ole tehase õhkimise ähvardusest kuulnud. Linnajuhile oli ähvardaja tuttav. "Arvan, et ta ei võtnud seda tõsiselt," ütles Aron, kelle sõnul on mitmed tehase läheduses olevate majade omanikud tolmu pärast omavalitsuse poole pöördunud. "See on suur probleem," nentis linnapea.

Linnavõimude andmetel on tsemenditehas majaomanikega probleemi mitmel korral arutanud ja kompenseerinud tolmust tulenevad lisakulutused, näiteks värviostud.
Aroni ütlust mööda on tsemenditehas küll tolmukogust pidevalt vähendanud ja teeb seda edaspidigi, kuid ettevõtte juhid ise tunnistavad, et põlevkivi kasutades ei saa tolmukogust kunagi päris nullini viia.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. October 2006, 08:45
Otsi:

Ava täpsem otsing