KredEx suunab ettevõtteid arengule, mitte laenulõksu

Andrus Treier 16. oktoober 2006, 00:00

Kahetsusväärselt on Äripäeva 13. oktoobri juhtkiri tekitanud väärarusaama KredExi kapitalilaenu suhtes, moonutades asja tegelikku ideed ja põhinedes ebaõigetel väidetel.

Äripäeva arvamuse kohaselt õhutab riik ettevõtjaid laenu võtma, võimaldades firmal omakapitali suurendada ning ettevõtte olukorda tegelikust paremana näidata. Samuti on väidetud, et meelitatakse laenama neid, kelle äriseis pole kiita, pannes firmad võlalõksu. Kahjuks on Äripäev valesti aru saanud nii kapitalilaenu otstarbest, sihtrühmast kui ka toote toimimispõhimõtetest.

Kapitalilaen on end tõestanud võimeka juhtkonnaga edukale, kasumis ettevõttele. Laenu andmisel analüüsib KredEx põhjalikult ettevõtte tausta, ebakindla finantsseisu või ebaselgete tulevikuväljavaadetega projekti puhul raha ei anta.

Kapitalilaen aitab ettevõtet, kes on arengus jõudnud jõulist kasvu eeldavasse etappi, mis nõuab ettevõtjalt suuri investeeringuid tegevustesse, milleks tavaline pangalaen ei sobi (nt uurimis- ja arendustegevus, uutele turgudele laienemine). Ses etapis ei ole ettevõttel lisafinantseeringuks sageli enam piisavalt tagatisi või omafinantseeringut. Pangalaen peab aga alati olema kogu ulatuses tagatistega kaetud.

Ettevõtte omakapitali nõue on minimaalselt üks miljon krooni ja intressimäär on pangalaenude omast selgelt kõrgem. Selliseid väike- ja keskettevõtteid, kes kapitalilaenu tingimustele vastavad, on vaid kümmekond aastas. Seega on nende laenude võimalik kogumaht laenuturu kogumahuga võrreldes kaduvväike.

KredExi pakutav kapitalilaen kuulub pigem riskikapitali valdkonda. Just suurest riskist tulenevalt on ka intressimäär kõrge ning seda tuleks võrrelda mitte pangalaenu intressi, vaid omanike oodatava tulumääraga. Ettevõtte kasutusse antakse kapital, võttes ühelt poolt aktsionäride või omanikuga samu riske, kuid teisalt on kapitali andmise, kasutamise ja tagastamise tingimused täpselt määratletud, nagu pangalaenugi puhul. See, kuidas laenu käsitletakse raamatupidamise mõistes, ei ole peamine. Oluline on see, et pangad käsitlevad sellist laenu omafinantseeringuna ehk sarnaselt omakapitaliga, võimaldades seeläbi ettevõttel suuremaid investeeringuid finantseerida.

KredExi eesmärk on aidata ettevõtteid seal, kus see on riigi majanduse seisukohalt vajalik, kuid kus eraturg ei toimi. Riik on seekord teinud põhjalikult kaalutletud ja vajaliku otsuse.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing