Skanska ehmatas investoreid

Romet Kreek 03. november 2006, 00:00

Skanska aktsia hind kukkus eile kella 17ks Stockholmi börsil 5,2 protsenti, 123 Rootsi kroonini.

Maailma suuruselt kolmanda ehituskompanii III kvartali käive vähenes 0,8 protsenti, 31,928 mld Rootsi kroonini ehk 54,2 mld Eesti kroonini. Ettevõtte puhaskasum vähenes aastataguse ajaga 17,4 protsenti, 801 mln Rootsi kroonini ehk 1,36 mld Eesti kroonini. SME Direkti küsitluse andmeil ootasid analüütikud ettevõtte kasumiks 955 mln Rootsi krooni.

"Selles kvartaliaruandes oli vaid üks oluline asi," ütles Cheuvreux' analüütik David Hallden Bloombergile. "Tähtis oli ehitus USAs, kus marginaalid, müük ja esitatud tellimused on selgelt oodatust hullemad. USA ehitusturg on tugeva surve all." Tema soovitus Skanska aktsiale on "turutootlusest madalama tootlusega aktsia".

USA turg annab kolmandiku Skanska käibest. Ehitusprojektide käive kukkus 17 protsenti ja tellimused 22 protsenti.

Ka Põhjamaade regiooni suuruselt teise ehituskompanii NCC aktsia hind langes 2,7 protsenti, 158,50 Rootsi kroonini.

Hinna/kasumi suhtarvu alusel on ettevõte aktsia madalate killast - P/E vaid 13,3. Kuid täpselt samasugust lugu võib rääkida ka Tallinna börsil olevatest ehitusettevõtetest. USAs võivad ehituskompaniid tunduda tasuta einete moodi - näiteks KBH Home'i aktsia P/E on 4,2. Paraku on ehitus- ja kinnisvarabuum kestnud väga kaua, seda eriti USAs. Ehituskompaniide aktsiad on aga tsüklilise iseloomuga. Ja tsükliliste aktsiate kohta on öeldud, et neid tasub osta siis, kui hinna ja kasumi suhe on kõrge.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:23
    Otsi:

    Ava täpsem otsing