Eesti sai kõigi aegade parima koha korruptsioonitajumise tabelis

Mariliis Pinn 06. november 2006, 11:41

Eesti koht rahvusvahelises
korruptsioonitajumise indeksi tabelis paranes taas, selgus täna avalikustatud
korruptsioonivastase organisatsiooni Transparency International 2006. aasta
andmetest.

163 riigi seas tõusis Eesti 24. koos Barbadosega kohale, saavutades 6,7 palli. Eelmisel aastal tajuti Eestis rohkem korruptsiooni: riik asetses 6,4 palliga 27. kohal, teatas Korruptsioonivaba Eesti.

"Eesti sai parima tulemuse üheksa aasta jooksul, mil meid on rahvusvahelises korruptsioonitajumise tabelis kajastatud," ütles ühingu Korruptsioonivaba Eesti kaasesimees Tarmu Tammerk. "Tähelepanuväärne on ka see, et Eesti on kõige korruptsioonivabam endistest sotsialistlikest riikidest."

"Kuigi Eesti on saavutanud aegade parima tulemuse, on meil veel palju teha," ütles Tammerk. "Meie 24. koht ei tähenda, et saame öelda: töö on tehtud. Viimasel ajal avalikkuse ette jõudnud korruptsioonikahtlused ning juba langetatud süüdimõistvad otsused näitavad, et Eestis ei ole sugugi probleemivaba riik."

2006. aasta andmetel on kõige vähem korrumpeerunud riigid maailmas Soome, Island ja Uus-Meremaa, kõigil 9,6 palli. Samad riigid juhtisid edetabelit ka eelmisel aastal. Järgnevad Taani, Singapur ja Rootsi.

Läti oli 49. (hinne 4,7) ja Leedu 48. (hinne 4,8), eelmine aasta oli Leedu 44. (4,8) ja Läti 51. (4,2).

Üle poole riikides said hindeks alla kolme, tabeli lõpus on Haiti 1,8 punktiga, Guinea, Iraak and Myanmar on eelviimased hindega 1,9.

Suurimad langejad on Brasiilia, Kuuba, Israel, Jordaania, Laos, Seišellid, Trinidad ja Tobago, Tuneesia ning USA. Oma kohta on oluliselt parandanud Alžeeria, Tšehhi, India, Jaapan, Läti, Liibanon, Mauriitsitus, Paraguai, Sloveenia, Türgi, Türkmenistan ja Uruguai.

Korrumpeerunud võimurite tõttu kannatavad maailmas miljonid inimesed, kellel on vähe lootust paremale elule, seni kuni nende riikide rahavood lähevad vaid võimuladviku taskusse. Hoolimata parematest seadustest vohab korruptsioon. "Korruptsiooni tõttu jäävad miljonid vaesusesse," ütles Transparency Internationali eesistuja Huguette Labelle.

Korruptsioonitajumise indeks on Transparency International`i poolt igal aastal avaldatav loetelu riikidest, kus esineb korruptsiooni. 2006. aasta indeks reastab 163 riiki üle maailma. Kümme palli saav riik on korruptsioonivaba, 0 punkti saanud riik on üdini korrumpeerunud. Eelmine aasta oli tabelis kokku 159 riiki,

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. November 2006, 11:38
Otsi:

Ava täpsem otsing