• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kemikaalide direktiiv puudutab paljusid

  Kui parlament REACHi nime kandva eelnõu täna heaks kiidab, jääb liikmesriikidel see vaid 18. detsembri keskkonnanõukogus kinnitada ja ELi läbi aegade üks mahukamaid ja vastuolulisemaid seadusepakette jõustub tuleval aasta 1. juulil.
  "Eestis mõjutab see väga paljusid ettevõtteid," kommenteeris uut direktiivi majandusministeeriumi peaspetsialist Diana Maurer. Kõige otsesemalt muidugi keemiatööstust, ent tegelikult kõiki tööstussektoreid, mis vähegi kemikaale kasutavad - tekstiili- ja trükitööstust, metalli- ja puidutööstust, elektroonikat. "Tegelikult me ei kujutagi elu ilma kemikaalideta ette ja ka tootmist ilma kemikaalideta on väga vähe," ütles Maurer.
  Kulutusi peab tegema eelkõige keemiatööstus, mis aga kergitab kemikaalide hinda ja muudab nii pilti juba kõigi ettevõtete jaoks, selgitas Maurer. Direktiiv laieneb ka kolmandatest riikidest importijatele, kui aastased kogused on suuremad kui üks tonn.
  Kemikaale registreeriv agentuur, millega ettevõtted peavad hakkama otse suhtlema, tuleb Soome.
  REACHi plusse ja miinuseid vaagides ütles Eesti Keemiatööstuse Liidu tegevdirektor Hallar Meybaum, et positiivne on, et väikefirmade jaoks on testimisnõudeid ja nii bürokraatiat lihtsustatud. Miinus on aga, et ohtlikule kemikaalile luba taotledes tuleb välja pakkuda ka ohutum alternatiiv ja sellele ülemineku kava.
  Silmetil ja Viru Keemia Grupil on ilmselt vähe lootust EList partnereid leida, kellega kulusid jagada, sest need ettevõtted tegelevad väga spetsiifiliste muldmetallide ja kemikaalidega.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Liina Laas: mida ettevõtjad väliseksperte palgates tegelikult kardavad?
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Šiauliu Bankas ostab ootamatult oma aktsiaid tagasi
Leedulaste Šiauliu Bankas teatas, et ostab börsilt tagasi oma aktsiaid, et neid jagada oma töötajatele.
Leedulaste Šiauliu Bankas teatas, et ostab börsilt tagasi oma aktsiaid, et neid jagada oma töötajatele.
Eestlased ostlevad aina julgemalt e-poodides
Koroonapandeemia ajal on e-ostude maht hüppeliselt suurenenud, märgib Eesti Pank.
Koroonapandeemia ajal on e-ostude maht hüppeliselt suurenenud, märgib Eesti Pank.
Päikeseenergia tootjate arv kolmekordistus ja kasvab veelgi
Möödunud aastal kasvas taastuvatest allikatest toodetud elektrienergia maht üle 15 protsendi, suurima osa taastuvenergiast andsid biomass, biogaas ja jäätmed ligi 60 protsendiga, kõige kiiremini kasvas aga päikeseenergia tootmise maht ja tootjate arv, teatas Elering.
Möödunud aastal kasvas taastuvatest allikatest toodetud elektrienergia maht üle 15 protsendi, suurima osa taastuvenergiast andsid biomass, biogaas ja jäätmed ligi 60 protsendiga, kõige kiiremini kasvas aga päikeseenergia tootmise maht ja tootjate arv, teatas Elering.