Paet: vägivald Sudaanis tuleb lõpetada

Mariliis Pinn 15. detsember 2006, 14:21

Välisminister Urmas Paet osales Euroopa
Ülemkogul, kus välisministrid arutasid olukorda Lähis-Idas, Iraanis ja
Aafrikaga, eelkõige Sudaaniga, seotud küsimusi.

Ülemkogu võttis vastu deklaratsioonid Lähis-Ida rahuprotsessi, Liibanoni, Iraani, Afganistani ja Aafrika küsimuste kohta, teatas välisministeeriumi pressitalitus.

Ülemkogu märkis deklaratsioonis, et Lähis-Ida on praegu silmitsi ühe kõige tõsisema kriisiga läbi aastate. Välisminister Urmas Paeti sõnul on Euroopa Liit valmis tegema kõik endast sõltuva, et ületada praegune ummikseis rahuprotsessis ning leevendada pingeid kogu piirkonnas laiemalt. "Gaza vaherahu on esimene oluline samm pingelõdvenduse suunas," ütles Paet. "Samas on vaherahul mõtet üksnes siis, kui selle rikkumine lõpetatakse ning seda toetab poliitiline protsess," lisas ta.

Eesti välisminister ütles, et need esialgsed, kuigi olulised, sammud peavad viima mõtestatud läbirääkimisteni Palestiina lõpliku staatuse üle. "Eesmärk on ikkagi 1967. aastal alanud okupatsiooni lõpetamine ja iseseisva, demokraatliku ning elujõulise Palestiina riigi tekkimine," lausus Paet.

Iraani puhul avaldasid Euroopa Liidu välisministrid muret, et Iraani poliitikad mõjuvad negatiivselt Lähis-Ida julgeolekule ja stabiilsusele.

Urmas Paet märkis, et Iraanist on saanud Lähis- Ida piirkonna võimsaim riik. "Iraan peab oluliselt vastutustundlikumalt suhtuma oma rolli selles piirkonnas," toonitas Paet.

Rääkides Aafrikaga seotud probleemidest pöörasid ELi välispoliitikajuhid palju tähelepanu Sudaani Darfuri piirkonnale.

Vastuvõetud deklaratsioonis avaldas ülemkogu sügavat muret kohutava julgeoleku- ja humanitaarolukorra ning inimõiguste rikkumise pärast Darfuris. "Oleme seda meelt, et vägivald tuleb kohe lõpetada ning kõik pooled peavad austama inimõigusi vastavalt ÜRO Inimõiguste Nõukogu hiljutisele deklaratsioonile," märkis Paet. "Sudaani valitsus peab asuma koostööle rahvusvahelise üldsusega, kuna vägivallatase riigis nõuab kiiret sekkumist," lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. December 2006, 14:21
Otsi:

Ava täpsem otsing