Hardo Pajula: meie eest teeb otsuseid Rootsi

Mati Feldmann 20. detsember 2006, 11:39

Majanduslikus mõttes on Eesti maakond
Fennoskandias ning Eesti kinnisvaraturu kõrgkonjunktuur on iseseisva nähtusena
umbes sama olematu kui Antsla tehnoloogiabuum, kirjutab SEB Eesti Ühispanga
okönomist Hardo Pajula.

„Soome ja Rootsi – mille arvele langeb umbes 40 protsenti meie ekspordist ja kust on tulnud ligi 75 protsenti Eestisse tehtud otsestest välisinvesteeringutest – SKPde summa oli 2005. aastal 435 miljardit dollarit. Eesti Eesti sisemajanduse kogutoodangu väärtus on ostuvõime pariteedi järgi 20 miljardit dollarit (IMFi hinnangul).

Laene väljastavad pangad, kelle kasumiarvestus toimub Rootsi kroonides ning kelle jaoks raha kättesaadavus sõltub eelkõige Rootsi keskpanga intressiotsustest. Siit on aga vaid üks samm järelduseni, et Eesti rahandustingimused ja nende tuletised (sh ka kinnisvarahinnad) sõltuvad palju rohkem Rootsi keskpanga astutud sammudest, kui seda seni on arvatud,” kirjutab Hardo Pajula.

Hardo Pajula kolumn ilmub homme Äripäevas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. December 2006, 11:43
Otsi:

Ava täpsem otsing