eBay ja Skype - pärdik ja prillid?

ÄP 16. jaanuar 2007, 00:00

Tänase Äripäeva uudise järgi polegi Eestis välja töötatud imevidin nimega Skype, mille eest 34 miljardit krooni maksti, nähtavasti oma hinda väärt. Skype'i omandanud eBay on internetitelefonile rakenduse leidmisega hädas.

Äripäeva arvates on just infotehnoloogilistel toodetel ja arendustel suur oht saada ülehinnatud, sama kehtib IT-firmade aktsiate kohta. Ehk on kasulik seda riski tulevikus silmas pidada.

Me ei saa sajaprotsendilise veendumusega öelda, et Skype kui tarkvaralahendus polnud nii oivaline kui selle hind. Selleks puudub meil kompetents. Ent asja headus selgub alles pärast selle rakendamist praktikasse - kui suur on internetitelefoni tarbimisväärtus.

Skype'i rakendamine jäi aga selle uuele omanikule eBay'le. Võib-olla on hoopis eBay saamatu kasuliku lahenduse vääristamisel. Ostis enneolematu hinnaga midagi, millel nägi suurt tulevikku, ent jäi juurutamisega, nagu vanasti öeldi, hätta. Olukord umbes nagu lasteluuletuses "Pärdik ja prillid", kus prillid tundusid olevat ihaldatud staatusesümbol, ent osutusid uuele omanikule kasututeks.

Siiski tekitavad just IT-lahendused (põhjendamatut) furoori. Investorid hulluvad juba palja mõtte juures, et on välja töötatud järjekordne versioon millestki, mis võib vallutada maailma. Ja aktsiahinnad tulistavad taevasse. Materiaalsemate asjadega tegelevad firmad, nende tooted, arendused, aktsiad on maalähedasema hinnaga. Investorid võiks arvestada, et skaipidesse on osaliselt sisse programmeeritud põhimõte "kõik või mitte midagi".

Info- ja geenitehnoloogia sektorid olidki need, mis vähem kui kümme aastat tagasi kõige heledama plaksuga lõhkesid ja vedasid alla ka kõik muu. "Uue majanduse" ebasoosing pani rääkima tagasipöördumisest "vana majanduse" turvalisse rüppe. Nende vastandamine pole õige, sest mõlemaid on vaja.

eBay seis on täna kaugel tragöödiast - tema aktsia on langenud pärast Skype'i ostu 20%. Analüütikud seostavad langust siiski just Skype'iga. Samas on aasta ja mõned kuud liiga lühike aeg, et teha põhjapanevaid otsuseid ühe konkreetse lahenduse ja firma kohta, kuigi Skype'i ostmisele järgnenud ajalugu pole just julgustav.

Võib ka ignorantselt väita, et eBay probleemid on meist kaugel, Ameerika Ühendriikides - hoopis teistel börsidel, kaugetes võõrastes investeerimisportfellides. Et Eesti poisid said väga õigel ajal oma arendustöö maha müüdud, said kõvasti pappi ja edasine pole meie mure.

On ikka, sest osa müügisummast said Eesti poisid eBay aktsiates, mis on läinud langusesse. Nii et hoiame Skype'ile ikka pöialt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing