Valiknäitus demonstreerib tänapäeva klaasikunsti suundumusi Eestis

Tiina Kolk 02. veebruar 2007, 00:00

Kui kümne aasta tagune pidulik esitlus Tallinna Kunstihoones hõlmas Eesti klaasikunsti tippteoseid läbi aegade, siis nüüd oli kuraatorite Kati Kerstna, Mare Saare, Virve Kiil ja Kairi Orgusaar eesmärgiks näidata eesti klaasikunstnike värskemaid töid.

"Selle ajaga on kasvanud peale uus klaasikunstnike põlvkond, suundumused on muutunud, võimalused mitmekesistunud. Kasutatakse ja eksperimenteeritakse nii uusi kui ka ajaloolisi tehnikaid. Meie kunstnikud osalevad edukalt rahvusvahelistel näitustel-konkurssidel ja kutsuvad mujalt kolleege siinsetele klaasiüritustele," kirjeldab seda perioodi Kati Kerstna.

Maailmas palju esinenud ja mitmeid nimekaid auhindu võitnud Ivo Lill eksponeerib siin Jaapanis väga nimekal Kanazawa klaasikonkursil 2001. aastal hõbemedaliga autasustatud teoseid "Target".

Rait Präätsa "Naabrid" on skulpturaalsed klaasobjektid, milles on joonistuse, maali ja kolmemõõtmelisuse orgaaniline ja ainuomane ühendamine arenenud rõhutatuma pildilisuse suunas. Tema "jutustavad" klaasimaalid on nii eest kui ka tagant vaadeldavad, kummalgi oma lugu. Optilisi klaasobjekte näitavad Eve koha ja Virve Kiil. "Mulle meeldib optiline lihv," tunnistab Kiil. Lähemal vaatlemisel võime nende taieste kaudu imetleda kõiki ümbritsevaid teoseid. Tekib justkui kaleidoskoobi efekt.

Kunstnike käekirjad on erinevad ja küllap paljud külastajad esitavad korduvalt sama küsimuse - kuidas üks või teine taies on tehtud?

"Klaasimaterjal on algselt voolavas olekus, mistõttu saab teda valada vormi sisse või puhuda piibu otsas ning luua väga erineva kujuga asju.

Aga kui klaasist ese on lõõmutatud ehk maha jahutatud, siis saab teda näiteks lihvida, graveerida, puurida - ühesõnaga - külmtöötlust teha," selgitab klaasikunstnik.

Väljapanekul on esindatud pea kõik tehnikad oma ajaloolises mitmekesisuses - tänapäeva optika, külmtöötluse, graveeringu ja puhumise kõrval ka sulatus- ning valamistehnikad kuni päris iidsete klaaspasta-, mosaiik- ning tuumtehnikateni välja.

Igas teoses on klaasi võlu omamoodi talletunud, iga taies kõnetab vaatajat isemoodi, kokku moodustavad nad kauni koosluse: üldpildi Eesti klaasikunstist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:44
    Otsi:

    Ava täpsem otsing