Puhkus Alpide kuningannal

Eneli Ivask 02. märts 2007, 00:00

Euroopa kolmandat mäge, 4478 meetri kõrgust terava tipu ja järskude nõlvadega kaljupüramiidi Matterhorni kutsutakse hellitavalt Alpide kuningannaks.

Saksapärase Matterhorni kõrval on imeilusal mäetipul veel teinegi nimi - Itaalias tuntakse seda Cervinona. Alati lumise Matterhorni jalamil asub kaks erinevat tillukest maailma - ühel pool Šveitsi lukskuurort Zermatt ning teisel pool tipu järgi nime saanud mäesuusaküla Cervinia.

Majesteetliku Matterhorni esmavallutus jääb aastasse 1865. Kuigi tegemist on populaarse tipuga mägironijate hulgas, kus kõrghooajal on statsionaarsed redelid ning köiedki, pole Matterhorni vallutamine kerge. Järsud nõlvad, kiiresti muutuv ilm, tehniline ronimine ning lahtised kivid muudavad retke ohtlikuks.

Unikaalsed vaated nii Matterhornile kui ka selge ilma korral Mont Blancile avanevad Kleine Matterhorni ehk Piccolo Cervino vaateplatvormilt. Seal tasub kindlasti vaadata ka looduslikke jääkoopaid.

Cervinia-Zermatt kuulub Euroopa parimate mäesuusakuurortide hulka. Küla asub rohkem kui 2000 m kõrgusel, tõstukiga saab sõita veel ligi 1900 m pilvede poole. Viimane võib kõrgusega harjumata organismile alguses laastavalt mõjuda. Kõikjal on hoiatavad sildid: "Halva enesetunde korral tuleb kohe allapoole laskuda, kas või tõstukiga, kui tervis suuskadel sõitu ei luba."

Ligi kahekilomeetrine kõrguste vahe annab ka Euroopa ühe pikima laskumise - 22 km, mida ühe hooga suudavad läbida vaid parimas vormis spordisõbrad. Teistel tuleb aeg-ajalt puhata raja servas või mõnes mäekohvikus.

Euroopa suurim liustik Monte Rosa tagab eksootilise suusatamisvõimaluse suvel kas või päevitusriiete väel, kuid talvisel ajal tõmbavad laiad ja lauged nõlvad magnetina ligi eelkõige lapsi ja algajaid. Keda kummitab adrenaliininappus, võib saada uskumatu kogemuse heli-ski'lt, mida peetakse üheks Euroopa parimaks.

Ilm Matterhorni jalamil on heitlik. Kindlasti kuulete juba esimesel hommikul, et Cervinias ei tohi uskuda aknast paistvat ilma - vaikne päikesepaiste all orus võib tähendada jäist tuult mäetippudel. Ning hoolimata tihedast lumesajust ja aknast sisse pressivatest pilvedest võib paarsada meetrit kõrgemal olla parim suusailm.

Eestlastest suusasõbrad elavad tavaliselt Itaalia poolel, kuid kohustuslik on vähemalt ühel päeval ka Zermattis ringi jalutada. Zermatt on autovaba idülliline alpiküla, kus luksushotellide kõrvalkruntidel peetakse lehmi ning peatänava ääres on nii mõnigi paarisaja aasta vanune väärikas nõiajalgadel heinaküün.

Vana ja uue hästisobitatud kooslus muudab Zermati sarmikaks ja äärmiselt armastatud külaks. Lambapügamine suusaraja kõrval - taustaks oina nõudlik määgimine - ei jäta külmaks ühtegi loomasõbrast talvenautlejat, pigem lausa vastupidi, see tekitab elevust tükiks ajaks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:45
    Otsi:

    Ava täpsem otsing